Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε μέρα στις όχθες του ποταμού Τίγρη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, παρακολουθώντας μία πόλη με ιστορία 12.000 ετών να χάνεται μπροστά στα μάτια τους.
Τα αυξανόμενα επίπεδα νερού από το γιγαντιαίο φράγμα στην περιοχή βυθίζουν σταδιακά την πόλη Χασάνκεϊφ (Κιφάς), σε μια περιοχή όπου άνθρωποι ζούσαν για χιλιετίες.
Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος εγκρίθηκε το 1997, ενώ σύμφωνα με το Reuters με τη σταδιακή άνοδο των υδάτων αναμένεται να «ξεριζωθούν» έως και 80.000 άνθρωποι από 199 χωριά, με την ανησυχία να έχει μεταφερθεί και στο γειτονικό Ιράκ, όπου εκφράζονται φόβοι για τον αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την παροχή νερού από τον Τίγρη.
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, το φράγμα άρχισε να γεμίζει με νερό τον περασμένο Ιούλιο. Τα επίπεδα των υδάτων μέσα και γύρω από την περιοχή έχουν ήδη αυξηθεί περίπου 15 μέτρα και συνεχίζουν να αυξάνονται κατά περίπου 15 εκατοστά την ημέρα.
Πολλοί από τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει το Χασάνκεϊφ έχουν μετακινηθεί στο Γενί Χασάνκεϊφ, μια νέα πόλη σε έναν κοντινό λόφο, κάτω από τον οποίο θα βρίσκεται το νερό της λίμνης μόλις γεμίσει το φράγμα.
Τα σχέδια για την περιοχή, αφού δημιουργηθεί η λίμνη, περιλαμβάνουν δρομολόγια με πλοία που θα μεταφέρουν τους τουρίστες από τη νέα πόλη σε ένα τμήμα της παλιάς πόλης που θα παραμείνει πάνω από το νερό. Εξάλλου, αρκετά ιστορικά μνημεία, έχουν μεταφερθεί στο Γενί Χασάνκεϊφ.
Το φράγμα θα παράγει 1.200 megawatts ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι το τέταρτο μεγαλύτερο φράγμα της Τουρκίας από άποψη παραγωγής ενέργειας.
Με πληροφορίες από Reuters