Covid-19: Είναι έτοιμος ο πλανήτης για την πανδημία;

Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 15:59
UPD:16:00
REUTERS/CHINA DAILY
A- A A+

Ο Covid-19 εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς: στην Ασία, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρονται σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις (Αυστρία, Κροατία, Ελβετία, Ισπανία), μετά την έξαρση των τελευταίων ημερών στην Ιταλία. Οι νεκροί αυξάνονται σημαντικά στο Ιράν, οι ασθενείς ξεπερνούν στη Νότια Κορέα τους 1.200 και ένα πρώτο κρούσμα καταγράφηκε και στη Λατινική Αμερική. Παρόλο που στην «καρδιά» του νέου κοροναϊού, στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, ο Covid-19 φαίνεται να υποχωρεί σιγά σιγά, οι παγκόσμιες διαστάσεις που παίρνει η εξάπλωσή δημιουργούν εν μέρει τις προϋποθέσεις της πανδημίας. Είναι όμως έτοιμος ο πλανήτης να αντιμετωπίσει μία πανδημία; Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζουν τις πολύ σοβαρές επιφυλάξεις τους.   

Στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, ο Μπρους Οϊλουάρντ, επικεφαλής διεθνούς αποστολής εμπειρογνωμόνων στην Κίνα, επαίνεσε τα δραστικά μέτρα απομόνωσης, αναφέρει η «Guardian». Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε ότι οι υπόλοιπες χώρες «απλώς δεν είναι έτοιμες» να συγκρατήσουν την εξάπλωση του ιού.

«Πρέπει να είστε έτοιμοι να το διαχειριστείτε σε μεγαλύτερη κλίμακα ... και πρέπει να γίνει γρήγορα», τόνισε ο δήλωσε ο Οϊλουάρντ επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα πρέπει να μάθουν από την επιτυχημένη εμπειρία της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19 και να θεραπεύσει εκείνους που νοσούν.

«Δείτε την τεχνογνωσία της Κίνας», επιμένει ο Οϊλουάρντ  για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι οι Κινέζοι κινήθηκαν με ταχύτητα και ξέρουν τι κάνουν. «Είναι πραγματικά καλοί σε αυτό».  

Εξαιτίας του νέου κοροναϊού, στην Κίνα έχουν χάσει τη ζωή τους 2.715 άνθρωποι και έχουν νοσήσει περισσότεροι από 78.000. Σήμερα καταγράφηκαν 52 ακόμη θάνατοι – ο μικρότερος αριθμός σε ημερήσια βάση μέχρι στιγμής – και κανένας από αυτούς δεν ήταν εκτός της επαρχίας Χουμπέι.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΟΥ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις χώρες να προετοιμαστούν για πιθανή πανδημία, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια επιδημία που εξαπλώνεται σε πολλές χώρες σε διαφορετικές ηπείρους.  

Η προειδοποίηση του ΠΟΥ πραγματοποιείται ενόσω νέα κρούσματα αναφέρονται καθημερινά σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Από τη Νότια Κορέα έως την Ιαπωνία – όπου εγείρονται μάλιστα ερωτηματικά για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων – και από το Ιράν με τους 19 νεκρούς πλέον έως τη Λατινική Αμερική, όπου χθες το βράδυ αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στη Βραζιλία – ένας άνδρας, 61 ετών, από το Σάο Πάολο.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή