Ποιος φοβάται τον ιό;

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 09:51
UPD:09:51
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Δεν μιλάμε για το αρχέγονο δέος απέναντι στο ανερμήνευτο και φρικώδες των φυσικών δυνάμεων και το φθαρτόν του σώματος. Δεν μιλάμε για τον παράλογο, αδικαιολόγητο τρόμο. Δεν μιλάμε για τον ιό του αγνώστου, αλλά του γνωστού.

Μπορεί να λέμε ότι το άγνωστο φοβίζει, αλλά ο πραγματικός φόβος πηγάζει από το γνωστό, από την απειλή του αναγνωρίσιμου «εχθρού».

Το γνωστό ξυπνά μνήμες, απελευθερώνει αδρεναλίνη και υψώνει τις αντένες του νευρικού συστήματος. Έτσι και με τον νέο κοροναϊό, πόσα να κάνεις αλλιώς; Ακούς τους ειδικούς, ακολουθείς τις οδηγίες και εύχεσαι τα πρωτόκολλα να μην κολλήσουν σε άλλες ιστορίες.

O χρόνος τελειώνει, λέει ο χρονονόμος ΠΟΥ. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτούς που ζουν στο παρελθόν. Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι ο ιός «θα τους χτυπήσει, κυριολεκτικά (sic), την πόρτα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος. Πόσο προετοιμασμένες είναι; Η Ευρώπη, ας πούμε, μετά την εξάπλωση στην Ιταλία. «Η αντιμετώπιση έχει πολλές πτυχές (υγεία, προστασία των πολιτών, διασυνοριακοί κανόνες που προβλέπονται στη συμφωνία Σένγκεν...) και ο συντονισμός των ενεργειών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση».

Ο ιός και η μοίρα μας. «Μόνο στη Νευροχ/κή του νοσοκομείου Νίκαιας υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 3 ασθενείς διασωληνωμένοι σε φορητούς αναπνευστήρες σε κοινούς θαλάμους. Τίγκα όλες οι ΜΕΘ του λεκανοπεδίου». Αυτά είναι που φοβάσαι. Καλά και πάγκαλα τα σχέδια και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Αμφιβάλλεις, όμως, αν μπορεί να εφαρμοστεί. Mε τις ελλείψεις προσωπικού, υλικών και υποδομών. Πόσες ΜΕΘ είναι κλειστές, ενώ, μην το ξεχνάμε, η εποχική γρίπη, που ανεβάζει τη ζήτηση για εντατική θεραπεία, δεν είναι χθες. 

Μα, θα γίνουν, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, προσλήψεις. Η ΠΝΠ δίνει λύσεις. Τρίμηνες συμβάσεις με ΔΠΥ για 65 γιατρούς, 100 νοσηλευτές, 30 διασώστες-πλήρωμα ασθενοφόρου και 5 στα εργαστήρια. Αιτήσεις έως την Παρασκευή. Ο Μάρτιος με επιπλέον 200 επαγγελματίες υγείας θα μας βρει. Ανησυχία, μη θορυβείς και πάψε να χειρονομείς...   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή