Καταβάλλεται το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 4.000 δικαιούχους

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 10:40
UPD:10:48
A- A A+

Την έναρξη καταβολής του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε 4.000 δικαιούχους ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται πως το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται μια φορά το χρόνο και το ποσό ξεκινάει από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ. Το επίδομα δίνεται από τον ΟΠΕΚΑ στους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων για τη στήριξη οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Όπως επισήμανε το υπουργείο Εργασίας, «η καταβολή του επιδόματος είχε σταματήσει το 2017». Σε δήλωσή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου επέκρινε την προηγουμένη κυβέρνηση για το γεγονός ότι «καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, επιδεικνύοντας παροιμιώδη αναλγησία απέναντι στους κατοίκους των πλέον δυσπρόσιτων και ευάλωτων γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας».

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ουδέποτε εξέδωσε την προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα όριζε τις διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος για 4.000 συμπολίτες μας».

«Λόγω της ανάγκης να δεσμευτεί το ποσό για την καταβολή του επιδόματος από τον προϋπολογισμό του 2020, έγιναν από τη πλευρά μας όλες οι απαραίτητες ενέργειες στην αρχή του χρόνου και πλέον ξεκινά η καταβολή του επιδόματος» πρόσθεσε η υπουργός, τονίζοντας πως η παρούσα κυβέρνηση «φροντίζει όχι μόνο τη πληρωμή του επιδόματος - και για τα 2 τελευταία έτη που μέχρι τώρα είχε αμεληθεί - αλλά και για τη δίκαιη χορήγηση του επιδόματος».

«Με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στο Ν.4659/2020 για το επίδομα γέννησης θεσπίζεται το αφορολόγητο του επιδόματος με αναδρομική ισχύ από το 2018, καθώς και το ακατάσχετο από το 2020. Με τον τρόπο αυτό αίρεται ο παραλογισμός που ίσχυε ως τώρα, δηλαδή από τη μια πλευρά το κράτος να αναγνωρίζει ότι οι κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τις δυσμενείς συνθήκες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης λόγω πρόσθετων εξόδων διαβίωσης και  από την άλλη να το φορολογεί ή να το κατάσχει» σημείωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή