Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα για το ρήγμα στην άτρακτο αεροσκάφους που είχε ενοικιαστεί από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (και είχε επιμελώς καλυφθεί με «μπάλωμα») παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Πούλιος.
Ο κ. Πούλιος ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ώστε να εξακριβωθεί αν ευσταθούν τα ρεπορτάζ και αν ναι, σε βάρος ποιων προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, άλλο ένα αεροσκάφος της ισπανικής εταιρείας HOLA Airlines SA που έχει ενοικιαστεί από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, παρουσίασε πρόβλημα εν πτήσει, τη ώρα που εκτελούσε το δρομολόγιο Κέρκυρα - Αθήνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/19/1440679.htm .
Σε ανακοίνωσή τους οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναφέρουν πως τα δύο από τα συνολικά τέσσερα αεροσκάφη που μίσθωσαν από την Hola με συμβάσεις πλήρους μισθώσεως (wet lease), παρουσίασαν βλάβες. Για το πρώτο, ένα Boeing 737-400, η σύμβασή του καταγγέλθηκε, ενώ το δεύτερο, ένα Boeing 737-300, είναι καθηλωμένο, ως μη αξιόπλοο, από τις 12 Νοεμβρίου και αναμένονται οι παρατηρήσεις της κατασκευάστριας εταιρείας για το πρόβλημα που εντοπίστηκε στην άτρακτο του αεροσκάφους.
Για τα άλλα δύο αεροσκάφη, επίσης Boeing 737-300, οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι τόσο τα αεροσκάφη, όσο και η εταιρία στην οποία ανήκουν, έχουν πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο ισπανικό φορέα.
Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές εκτιμούν πως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα δύο αεροσκάφη, δεν είναι τελείως ασυνήθη και επαναλαμβάνουν πως η εταιρεία αποδίδει απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια των πτήσεων.
Εφεξής οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι θα επιλέγουν μισθώσεις αεροσκαφών για τις ανάγκες του πτητικού της έργου, με τη μέθοδο του dry lease (μεσο-μακροπρόθεσμες μισθώσεις), θεωρώντας τη μέθοδο αυτή πιο αποδοτική.
Στο θέμα παρενέβη και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία με αφορμή δημοσιεύματα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι οι Επιθεωρητές Ασφάλειας Πτήσεων διενεργούν καθημερινά αυστηρότατους έκτακτους και τακτικούς ελέγχους σε εταιρείες και αεροσκάφη σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Όπως τονίζεται, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 800 έλεγχοι και όπου παρατηρήθηκαν παραβάσεις, οι κυρώσεις ήταν αυστηρές. Σε εταιρείες που εντοπίστηκαν παρατυπίες, τόσο σε οργανωτικό, όσο και σε επιχειρησιακό τομέα, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους, ενώ τα αεροσκάφη που βρέθηκαν με τεχνικές ελλείψεις ή παρατηρήσεις, διατάχθηκε η καθήλωσή τους στο έδαφος.