«Wuhan: The Long Night»: πλάνα από τη ζωή που σταμάτησε

Εγκλωβισμένο συνεργείο κινηματογραφεί συγκλονιστικό χρονικό του αποκλεισμού
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 15:42
UPD:25/02/2020 14:08
A- A A+

Απουσία ζωής. Σιωπηλά κτήρια. Άδειοι δρόμοι. Ακινησία. Είναι 23 Ιανουαρίου του 2020 και η πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei, η Wuhan -όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, Covid-19, έχει τεθεί από τις αρμόδιες αρχές σε καραντίνα.  Η  πόλη  που καθημερινά πάλλεται στους ρυθμούς των  14 εκατ. κατοίκων της,  είναι  έρημη.

Ο σκηνοθέτης Lan Bo και το συνεργείο του βρίσκονται εκεί για προγραμματισμένα γυρίσματα, όταν  η πόλη μπαίνει σε καραντίνα. Η δουλειά τους αναβάλλεται, το συνεργείο εγκλωβίζεται και, τότε, ο εικονολήπτης Xie Dan αρχίζει να τραβά, με το κινητό του, εικόνες από την πόλη που, ήδη, έχει γίνει φάντασμα. Η ομάδα του  Lan Bo δεν αργεί να συνθέσει ένα σύντομο φιλμ, που  ανεβάζει στο διαδίκτυο με τίτλο «Wuhan: The Long Night».

MÁY ẢNH XƯA TEAPHOTO

Οι στοιχειωμένες εικόνες της Wuhan έγιναν viral μόλις προσφέρθηκαν στους χρήστες του διαδικτύου, αρχικά, από την κινεζική  πλατφόρμα Weibo και,  στη συνέχεια, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης της Δύσης (http://video1.sixthtone.com/video/5/0/388.mp4).  

«Τα μέλη του συνεργείου μας βρίσκονται στην Wuhan…  Θέλησαν να κάνουν κάτι που να έχει σημασία. Θέλησαν να αποτυπώσουν αυτό που έχει συμβεί. Πρώτον, επειδή μετά  από την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν έχει γυριστεί κάποιο άλλο βίντεο που να παρουσιάζει μια τόσο πανοραμική άποψη της πόλης και δεύτερον, επειδή νιώθω ότι οι εικόνες αυτές θα είναι πολύτιμες στο πλαίσιο ιστορικής αναφοράς και ότι θα αξιοποιηθούν σε άλλα ντοκιμαντέρ», ανέφερε ο Lan Bo.

Το 4,5 λεπτών βίντεο συγκλονίζει. Οι  εικόνες καταγράφονται από τις 10 το πρωί της 23ης Ιανουαρίου έως τις 6 το απόγευμα της 31ης. Τις εικόνες συνοδεύει ο ήχος καμπάνας που χτυπά και προς το τέλος η φωνή ενός κατοίκου, που έχει βγει στο παράθυρό του και τραγουδά πένθιμα, μοιρολογεί, ίσως, «Η πατρίδα μου κι εγώ». 

REUTERS/STRINGER

Το υψηλό ενδιαφέρον του κόσμου κινητοποίησε  τον Lan στην  επέκταση του βίντεο σε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, όπου μαζί με τους συνεργάτες του θα επικεντρωθούν στις ιστορίες πολιτών –όπως εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στον χώρο της βιομηχανίας,  εθελοντών κ.ά. – σχετικά με το πώς επηρεάστηκαν από την παρουσία του Covid-19 στη ζωή τους.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς