Δέσμη ιδεών με πέντε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων κατέθεσε σήμερα η Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα προτείνει:
1) Να επιταχυνθεί η διαδικασία υπογραφής των Συμφωνιών Σταθερότητας και Σύνδεσης με τη Σερβία και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
2) Να ενθαρρυνθεί η διαδικασία χορήγησης καθεστώτος υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην ΕΕ, τόσο στις χώρες των Δ. Βαλκανίων, οι οποίες έχουν υπογράψει Συμφωνίες Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ, όσο και στη Σερβία. Ειδικότερα, η Ελλάδα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της για την αίτηση των χωρών αυτών να ενταχθούν στην ΕΕ, το φθινόπωρο του 2008 και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2008 να αποφανθεί για το αν θα δώσει το καθεστώς των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
3) Να ληφθεί απόφαση για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε μεταγενέστερο στάδιο, βάσει εκπλήρωσης των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
4) Να τεθεί ένας οδικός χάρτης που θα καταργεί την απαίτηση χορήγησης Visa στους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.
5) Η ΕΕ να αποφασίσει να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδότηση στις χώρες των Δ. Βαλκανίων.
Όπως υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών, η εποχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ολόκληρα τα δυτικά Βαλκάνια και οι λαοί αυτών των χωρών χρειάζονται ένα συγκεκριμένο όραμα, ένα συγκεκριμένο στόχο ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από το ευρωπαϊκό όραμα. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν τη δυνατότητα με βάση τις ελληνικές προτάσεις να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις οι οποίες αξιόπιστα θα δώσουν το μήνυμα αυτό σε όλους τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων.
«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε αυτή την πρόταση με περισσότερες λεπτομέρειες το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών. Όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, η πρώτη ανταπόκριση εκ μέρους των Ευρωπαίων ομολόγων της, αλλά και του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Ολι Ρεν ήταν ιδιαίτερα θετική. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι μια δύσκολη περίοδος που απαιτεί ουσιαστική, επιθετική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό, συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έγινε συζήτηση και για την κατάσταση στο Κόσοβο και όπως ανέφερε η κ. Μπακογιάννη «η γενική εντύπωση η οποία επικράτησε δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη».
«Αποφασίσαμε από κοινού να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την "τρόικα" και τις επόμενες τρεις εβδομάδες που απομένουν, με στόχο να βρεθεί μια βάση συμφωνίας, κάποιος κοινός τόπος στο θέμα του Κοσόβου» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.
Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου η κ. Μπακογιάννη είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από την Ιρλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο, τους οποίους ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας μας στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Πηγή ΑΠΕ