Προϊστορικό αγγείο από την Κοιλάδα του Αχελώου

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 13:23
A- A A+

Στο πλαίσιο  της ενότητας «Το έκθεμα του μήνα», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας παρουσίασε ένα προϊστορικό αγγείο από την Κοιλάδα του Αχελώου.

Κατά τις αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, στη θέση Άγιος Βασίλειος Πηγών Άρτας, στις παραποτάμιες αναβαθμίδες του ποταμού Αχελώου και σε μικρή απόσταση από τη γέφυρα Κοράκου, εντοπίστηκε σημαντικός οικισμός της Μέσης ή πρώιμης Ύστερης Εποχής του Χαλκού, 1700 - 1500 π.Χ.

Σημαντικότερο από τα ευρήματα αποτελεί ένα πήλινο, χειροποίητο προϊστορικό αγγείο, που χρησιμοποιήθηκε για την κατανάλωση ποτού ή και φαγητού. Το αγγείο συντηρήθηκε από ειδικευμένο προσωπικό και φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

ΕΦΟΡΕΙΑΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Ο εντοπισμός αυτών των αρχαιολογικών θέσεων της Μέσης Εποχής του Χαλκού στην κοιλάδα του Αχελώου, τεκμηριώνει τη χρήση του συντομότερου αλλά ιδιαίτερα δύσβατου περάσματος από τη Ήπειρο προς την Θεσσαλία ήδη από τη 2η χιλιετία π.Χ. και προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα σημαντικά αυτά αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν τη γνώση της σπουδαιότητας του οικοσυστήματος της κοιλάδας του Αχελώου ήδη από τους αρχαίους χρόνους, καθώς πρώιμες κοινωνίες εμφανίζουν μόνιμες εγκαταστάσεις στην περιοχή, εκμεταλλευόμενες τον πλούτο που προσέφερε η κοιλάδα.

Η γνώση αυτή μεταλαμπαδεύεται και στους επόμενους αιώνες και η περιοχή παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που εντοπίζονται σε πολλές θέσεις, αλλά και τα μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής, όπως την ιστορική Ι.Μ. Σέλτσου στις Πηγές, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Μεσόπυργο και τον Ι.Ν. Γενεσίου Θεοτόκου στη Μεγαλόχαρη Άρτας.

Προτεινόμενα για εσάς