Κατανοώντας την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ)

Sponsored Content
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 09:54
UPD:09:54
A- A A+

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (για λόγους συντομίας ΠΑΥ) αποτελεί σπάνια πάθηση ενώ υπήρξε για αρκετά χρόνια μια άγνωστη νόσος.

Καθώς αναπτύσσεται η ΠΑΥ, οι πνευμονικές αρτηρίες στενεύουν και τα τοιχώματα των αγγείων γίνονται παχύτερα και λιγότερο εύκαμπτα. Αυτή η στένωση των πνευμονικών αρτηριών περιορίζει τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες, γεγονός που δυσκολεύει την καρδιά να αντλήσει αίμα μέσω των αρτηριών, επομένως την αναγκάζει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη πίεση. Ενίοτε, μετά από ένα χρονικό διάστημα, η καρδιά μπορεί να εμφανίσει υπερκόπωση. Τι σημαίνει αυτό; Κυκλοφορεί περισσότερο αίμα στους πνεύμονες κι έτσι μειώνεται το οξυγόνο που μεταφέρεται και αυτό είναι που προκαλεί στα άτομα με ΠΑΥ τη δύσπνοια και το αίσθημα κόπωσης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η καρδιά μπορεί να εξαντληθεί από την προσπάθεια να αντλήσει αίμα στους πνεύμονες.

Μόνο 15 έως 60 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού πλήττονται από την ΠΑΥ. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με την ΠΑΥ.

Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυλής. Ωστόσο, εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών.

Τα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης στα αρχικά της στάδια πιθανόν να μην είναι αντιληπτά για μήνες ή και χρόνια καθώς πολλές φορές οδηγούν σε σύγχυση με άλλες νόσους και επομένως καθυστερημένη διάγνωση. Τα συνήθη αρχικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν δύσπνοια, αίσθημα εύκολης κόπωσης και ζάλη με αποτέλεσμα να περιορίζουν όλο και περισσότερο τη φυσική δραστηριότητα. Ενώ λοιπόν το αρχικό στάδιο είναι σχετικά ασυμπτωματικό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι παθολογικές αλλοιώσεις που οδηγούν στην αυξημένη πίεση στην πνευμονική κυκλοφορία.

Η νόσος απαιτεί θεραπεία το συντομότερο δυνατό και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαγνωστεί έγκαιρα. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί στα πρώιμα στάδιά της καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καρδιακών και πνευμονικών νοσημάτων. Η δύσπνοια, ειδικά κατά την άσκηση, είναι το πρώτο και βασικό σύμπτωμα.

Οι τύποι της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης μπορούν να διαφέρουν μεταξύ τους. Συχνά είναι «ιδιοπαθής», χωρίς κάποιο προφανές αίτιο. Σπανίως μπορεί να είναι «κληρονομική» ή «συσχετιζόμενη» όταν εμφανίζεται σε ασθενείς με άλλες παθήσεις όπως για παράδειγμα σε ασθενείς με HIV καθώς και με παθήσεις ήπατος ή καρδιάς.

Για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη νόσο και την κατανόησή της, αλλά και το πώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή και το μέλλον, το PH HUMAN ebook, είναι ένας πρώτος οδηγός για τους  ασθενείς, τους φροντιστές, τις οικογένειές τους και φίλους τους. Ένα ψηφιακό ταξίδι που δημιούργησε η Actelion, εταιρεία του ομίλου Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson, έχοντας αφιερώσει πολλά χρόνια στην επιστημονική έρευνα για τα αίτια τα οποία προκαλούν την ΠΑΥ αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο καλή και φυσιολογική ζωή.

Την τελευταία δεκαετία συντελέστηκαν σπουδαίες βελτιώσεις στην κατανόηση της πάθησης, οι οποίες έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη της θεραπευτικής αγωγής, επιτρέποντας στους ασθενείς να ασκούνται για περισσότερο χρόνο και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή