Πριμ 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

Φρένο στο συνασπισμό κομμάτων
Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 14:21
UPD:15:29

A- A A+

ΟΜΟΦΩΝΑ ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου για την τροποποίηση του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μετά τη συνεδρίαση ότι στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι «η ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας χωρίς να θίγεται η αναλογικότητα ως προς τη δύναμη των μικρότερων κομμάτων».

Συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση της προσαύξησης των εδρών του πρώτου κόμματος κατά 50 έδρες, από 40 που προβλέπει ο ισχύων νόμος. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η προσαύξηση αυτή δίνεται μόνο σε αυτοτελή κόμματα και όχι σε συνασπισμό κομμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ακόμη ότι σύμφωνα με διάταξη που θα περιέχει η τροποποίηση του εκλογικού νόμου, υποχρεωτικά, τουλάχιστον το 1/3 εκείνων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια σε ολόκληρη την Επικράτεια θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Ο νέος εκλογικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

O υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αν και, όπως είπε, το γερμανικό εκλογικό σύστημα θα αποτελούσε μέσο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Κάνοντας μάλιστα χιούμορ για την προτίμησή του στο γερμανικό σύστημα έναντι του προτεινόμενου από τον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Σουφλιάς κρατώντας έναν φάκελο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό το φάκελο μου τον έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος για τιμωρία, για να διαβάσω για την αλλαγή που προτείνει στον εκλογικό νόμο».

«Πάγια θέση μου είναι ότι το γερμανικό σύστημα θα αποτελούσε και αποτελεί ένα μέσο εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Αυτή είναι μια πάγια θέση μου, δεν την αλλάζω, αλλά βεβαίως, από κει και πέρα, είμαι μέλος της κυβέρνησης και θα στηρίξω την απόφαση και την πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο», ξεκαθάρισε ο κ. Σουφλιάς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει την προτίμησή του για ένα μεικτό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα προκύψει από «μια δημιουργική προσαρμογή στα ελληνικά πρότυπα, του γερμανικού μοντέλου», συνδυάζοντας την εκλογή βουλευτών, με σταυρό και λίστα, σε μονοεδρικές και ευρείες περιφέρειες.

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε χθες ότι «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αγκαλιά, σχεδιάζουν να φέρουν ένα εκλογικό νόμο ο οποίος θα διασφαλίζει είτε το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, είτε θα προωθεί ένα σύστημα διπολικής εναλλαγής, δηλαδή κυβερνήσεων συνεργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έχει χαρακτηρίσει τον εκλογικό νόμο ως «πιτζάμα του δικομματισμού, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή