Επισφαλείς προοπτικές

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 20:29
UPD:20:30

A- A A+

Με τους Σέρβους να εμμένουν στις θέσεις τους και τους Κοσοβάρους να μη δέχονται τίποτα λιγότερο από ανεξαρτησία, ολοκληρώθηκε και ο σημερινός γύρος των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς της επαρχίας.

Η Ευρώπη των «27» εμφανίζεται διαιρεμένη, κάθε χώρα βλέπει το θέμα από τη δική της οπτική γωνία. Κοινή θέση δεν υπάρχει. Και ενδόμυχα όλοι χαίρονται για αυτή την ανάσα χρόνου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα συμβιβαστούν οι δύο πλευρές. «Αλλά αυτό σημαίνει, πάλι, ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε αποφάσεις που πονούν», ομολόγησε ο Βολφγκανγκ Ισινγκερ (στη φωτογραφία), ειδικός διαπραγματευτής για το Κοσσυφοπέδιο.

Τέτοιες αποφάσεις προανήγγειλε και ο Χασίμ Θάτσι. Είπε ότι δεν μπορεί να περιμένει μέχρις ότου ομονοήσουν όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε. Αναφερόμενος ονομαστικά στη Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο αυτές χώρες δεν πρόκειται να επιλέξουν τον δρόμο της απομόνωσης μέσα στην Ευρώπη.

Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και η Ευρώπη θέλει η επαρχία να περάσει από καθεστώς διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών, υπό ευρωπαϊκή διοίκηση. Και οι δυνάμεις προστασίας του ΝΑΤΟ να αντικατασταθούν από μια ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη. Προς το παρόν, σχέδια επί χάρτου.

«Οι προοπτικές για το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια διαφαίνονται τώρα πιο επικίνδυνες και επισφαλείς από ό,τι πριν από χρόνια», σχολιάζει ο «Guardian».

«Εάν η λύση για το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας, θα υπάρξουν προβλήματα στη νότια Σερβία και τη δυτική Αλβανία... Η οργάνωση «Αλβανικός εθνικός στρατός» - ΑΝΑ αποτελεί μια πραγματικότητα. Υπάρχει στο έδαφος της ΠΓΔΜ, καθώς και στο Κόσοβο και στα Μετόχια, παρά τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας ότι έχουν αφοπλίσει αυτήν την παραστρατιωτική οργάνωση. Η παρουσία του ΑΝΑ στο Κόσοβο αποτελεί μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και προς τους Αλβανούς ηγέτες οι οποίοι συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία, για το τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που οι προσδοκίες των Κοσοβάρων Αλβανών για ανεξαρτησία δεν εκπληρωθούν», δήλωσε ο πρώην διευθυντής του σερβικού Γραφείου Ασφαλείας, Μόμιρ Στογιάνοβιτς.

DEUTSCHE WELLE, Ράδιο «Μακεδονία»-Σκόπια

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή