Ένας Ιταλός, 95 ετών, ο οποίος ζει στη Βρετανία επί 68 έτη, κλήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών να αποδείξει ότι είναι κάτοικος της χώρας προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια παραμονής μετα το Brexit, παρά το γεγονός ότι παίρνει σύνταξη από το βρετανικό κράτος τα τελευταία 32 χρόνια.
Ο Αντόνιο Φινέλι πήγε στη Βρετανία το 1952, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση σε μετανάστες για εργασία, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όταν έφθασε στο λιμάνι Φόλκστοουν, τον υποδέχτηκαν με μισθό μιας εβδομάδας και ένα σάντουιτς. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα ωστόσο, υποστηρίζει ο ίδιος, αναγκάστηκε να παρουσιάσει 80 σελίδες από την ανάλυση του τραπεζικού λογαριασμού του, ώστε να υπερασπιστεί το το δικαίωμά του να παραμείνει στη Βρετανία.
Ειδικότερα, όταν ο Φινέλι υπέβαλε αίτημα για καθεστώς μόνιμης παραμονής, του ζητήθηκε απόδειξη ότι ζούσε στη χώρα επί πέντε συναπτά έτη. Από το υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο τον ενημέρωσαν ότι δεν ήταν δυνατόν να βρουν κανένα στοιχείο.
«Είναι λάθος», σχολιάζει ενώ περιμένει τη βοήθεια εθελοντών σε ένα κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών στο βόρειο Λονδίνο. Η σύζυγός του και ο γιος του έχουν πεθάνει και ανησυχεί επίσης για τα εγγόνια του. «Θα είναι εντάξει;», ρωτάει τον εθελοντή.
«Ήταν έκπληξη γιατί είχα το πιστοποιητικό των αλλοδαπών», υποστηρίζει αναφερόμενος στο έγγραφο που δόθηκε στους μετανάστες που πήγαν στη Βρετανία την περίοδο μεταξύ 1918 και 1957. «Παίρνω σύνταξη και εργάζομαι εδώ όλη μου τη ζωή, έτσι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να προσκομίσω τις τραπεζικές καταθέσεις», προσθέτει.
Η περίπτωση του Φινέλι, σύμφωνα με την «Guardian», είναι χαρακτηριστική του άχγους που προκαλείται σε ηλικιωμένους και ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, πολλοί από τους οποίους δεν καταλαβαίνουν γιατί εμπλέκονται στα πλοκάμια της γραφειοκρατίας σε αυτό το στάδιο της ζωής τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός άλλοι Ιταλού, του Τζιοβάνι Παλμιέρο, 101 ετών, του οποίου του ζητήθηκε να εμφανιστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες μαζί με τους γονείς του, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια από τη διαστάυρωση των στοιχείων του, είχε γίνει λάθος στο σύστημα, όπου ημερομηνία γέννησης φαινόταν το 2019 αντί του 1919.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian