Για πρώτη φορά στα χρονικά η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έσπασε το φράγμα των 20 βσθμών Κελσίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία γεννά φόβους για κλιματική αστάθεια στην περιοχή που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εκτάσεις πάγου στον πλανήτη.
Το θερμόμετρο έδειξε έως και 20,75 βαθμούς Κελσίου στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, όπως ανακοίνωσε ομάδα επιστημόνων. Καταρρίφθηκε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 βαθμών, που είχε καταγραφεί το 1982.
Το ρεκόρ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, αλλά δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το τι συμβαίνει. Η περιοχή έχει τη θερμοκρασία να ανεβαίνει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Οι επιστήμονες, που συλλέγουν στοιχεία από σταθμούς παρακολούθησης κάθε τρεις ημέρες περιέγραψαν το νέο ρεκόρ ως «αφύσικο» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειές του ευρύτερα στον πλανήτη.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Έρβαϊν της Καλιφόρνια, το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία είχε δείξει ότι η Ανταρκτική σημείωσε αύξηση 600% της ετήσιας απώλειας μάζας πάγου μεταξύ 1979 και 2017.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπλέον ότι η επιτάχυνση της τήξης προκάλεσε άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας περισσότερο από 1,3 εκατοστά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 18 περιοχές που περιλαμβάνουν 176 λεκάνες, καθώς και τα γειτονικά νησιά. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της ισορροπίας των φύλλων πάγου περιελάμβαναν τη σύγκριση της συσσώρευσης χιονοπτώσεων στις εσωτερικές λεκάνες με την εκκένωση πάγου από παγετώνες στα σημεία όπου ο πάγος αρχίζει να επιπλέει στον ωκεανό και να αποσπάται. Τα δεδομένα προέκυψαν από δορυφορικά δεδομένα δεκαετιών από διάφορους δορυφόρους, καθώς και από αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που τραβήχτηκαν από τη NASA από απόσταση περίπου 350 μέτρων.
Πηγές: Guardian, BBC