Ευχάριστα νέα για το Τατόι

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 18:32
A- A A+

Στο Τατόι, η διαδρομή από το κέντρο του κτήματος έως την μικρή τεχνητή λίμνη «Κιθάρα» είναι από τους πιο ωραίους περιπάτους σε ολόκληρη την Αττική.

Ολοκληρώθηκε το έτος 1877 και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα οδοποιίας της εποχής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Η διαδρομή περιλαμβάνει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως πέτρινες γέφυρες, μία από αυτές με το έμβλημα του Γεωργίου του Α’, μία ακόμα μικρή τεχνίτη λίμνη, κρήνες και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει στα πόδια της Πάρνηθας μία από τις ωραιότερες θέες προς το Λεκανοπέδιο και τον Σαρωνικό.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) καταγίνεται με τη διάσωση του Τατοΐου από τον Σεπτέμβριο του 1999 με πρωτοβουλία του τότε γενικού γραμματέως της και Ιστορικού του Τατοΐου Κώστα Μ. Σταματόπουλου. Το επόμενο σημαντικό βήμα της συμβολής της ΕΛΛΕΤ ήταν ο χαρακτηρισμός από το ΥΠΠΟΑ το Σεπτέμβριο του 2003 του ιστορικού πυρήνα του κτήματος μαζί με τα κτήρια τα οποία βρίσκονται σε αυτόν και το 2014 η εκπόνηση μελέτης λειτουργικού σχεδιασμού του κτήματος με δαπάνες της Europa Nostra που περιλαμβάνει πρόταση διοικητικού σχήματος, οικονομοτεχνική μελέτη και χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ, το 2011 το γραφείο του αρχιτέκτονα Σταύρου Μαμαλούκου υπό την αιγίδα της ΕΛΛΕΤ, πραγματοποίησε με ανάθεση της τότε Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής την μελέτη της διαδρομής από την άσφαλτο προς την «Κιθάρα».

Η μελέτη περιλαμβάνει την αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης των τεχνητών λιμνών «Κιθάρα» και «Χήνα», τεσσάρων γεφυρών, δύο κρηνών, μίας ασβεστοκάμινου, της αφετηρίας της διαδρομής στο κτήμα καθώς και τη μελέτη διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και τη σήμανση της διαδρομής με πινακίδες.

Η ΕΛΛΕΤ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία έχει περατωθεί και με χρηματοδότηση 370.000 ευρώ της Περιφέρειας Αττικής έχει εγκατασταθεί εργολάβος και επίκειται η έναρξη των εργασιών. Όλη αυτή η προσπάθεια που σήμερα τελεσφορεί, είναι μία ακόμα συμβολή της ΕΛΛΕΤ και του νυν Αντιπροέδρου, Κώστα Μ. Σταματόπουλο στην πέραν της 20ετίας προσπάθεια για τη προστασία και ανάδειξη του Τατοΐου.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς