Αλ. Τσίπρας: Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, εσείς ούτε στο όνειρό σας

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 13:51
UPD:14:05
George Vitsaras / SOOC/
A- A A+

Συνέχισε και στη δευτερολογία του την αυστηρή κριτική του στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στο τέλος της προανήγγειλε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στην εργολαβοποίησή της.

«Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια» είπε, για να συμπληρώσει: «Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία, που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεοκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

HELLENIC PARLIAMENT TV

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη... Φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός» είπε.

«Κύριε Μητσοτάκη, αναφερθήκατε σε έλλειψη επίγνωσης για τα χρόνια 2011-14 που εσείς κυβερνήσατε. Και σήμερα μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί διεκδικήσαμε εργασιακά δικαιώματα και αύξηση κατώτατου μισθού» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, και συνέχισε:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Στην δική σας παράταξη υπάρχει μια λυκοφιλία, με φράξιες. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα συζητάμε» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διερωτήθηκε:

«Η επιμονή σας για δήθεν ανταλλαγές τις μέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης αντανακλά κάποια δική σας αντίληψη; Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε σε απόλυτη άρση προστασίας της α' κατοικίας έχει να κάνει με διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα;».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ιρλανδία μάς διδάσκει ότι ούτε η ανάπτυξη, ούτε οι δείκτες αρκούν, αν δεν αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα, που είναι η ποιότητα της εργασίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως το επιχείρημα της κυβέρνησης για μη φακέλωμα του εργαζόμενου, με την καταγραφή αιτίας απόλυσης, δεν έχει καμία βάση. Όπως είπε, ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του υποψήφιου εργαζόμενου.

Επιπλέον, αναρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα απασχόλησης ενώ μειώνεται ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2010 είναι η Ελλάδα.

Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε πως «εγώ θα το αντιστρέψω, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή