Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας αναμένεται στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Η συζήτηση αφορά τα εργασιακά, καθώς αφορμή στάθηκαν δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα που αφορούσαν την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά, με τον Πρωθυπουργό να μετατρέπει τη διαδικασία των ερωτήσεων σε ειδική συνεδρίαση ώστε να γίνει αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση και να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.
Περιμένοντας ακραία επίθεση και «μαύρη» περιγραφή της πραγματικότητας από τον κ. Τσίπρα αλλά και σκληρή κριτική από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στα δεδομένα της οικονομίας, επικεντρώνοντας στο ιστορικό χαμηλό του δεκαετούς ομολόγου αλλά και τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για το ΑΕΠ του 2020 και του 2021. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει ότι η υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης για την οικονομία θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη, σε πολλές και καλές θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει με πραγματικούς όρους το επίπεδο ζωής των εργαζομένων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιδοματική πολιτική των προηγούμενων ετών που – όπως αναμένεται να πει – στόχο είχε την εξάρτηση των εργαζόμενων από τις διαθέσεις του εκάστοτε ηγέτη και δεν δημιουργούσε ένα σταθερό περιβάλλον εργασίας με προοπτικές.
Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται παράλληλα να απαντήσει για τα μείζονα ζητήματα του προσφυγικού / μεταναστευτικού και της προστασία της Α΄ κατοικίας, για την πολιτική της ασφάλειας, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επαναλάβει τις κατηγορίες του προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει ήδη διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών που τον ψήφισαν σε όλα τα επίπεδα, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ταξική πολιτική υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της μεσαίας τάξης που τη στήριξε στις προηγούμενες εκλογές και θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020, ως αποτέλεσμα του πολιτικού αδιεξόδου της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη συγκρότησης ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου, καλώντας για άλλη μία φορά το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 σε συμπόρευση ακόμα και για το διάστημα μετά τις εκλογές.
Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, το προσφυγικό/μεταναστευτικό και θα υπερασπιστεί την πρόταση νόμου του κόμματός της για θέσπιση μόνιμης 13ης σύνταξης που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι θα πει η κ. Γεννηματά για το έντονο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί προσέγγισης των δύο κομμάτων, που δημιουργεί και εσωκομματικά προβλήματα αλλά και πολλά ερωτηματικά για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναμένεται να επιτεθεί με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τα επιλογές της απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και την πολιτική της στα θέματα της επικαιρότητας (προσφυγικό/μεταναστευτικό, προστασία Α΄ κατοικίας), παράλληλα όμως θα καταστήσει σαφές ότι βλέπει με το ίδιο μάτι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στην Κουμουνδούρου να παίζει το παιχνίδι της δήθεν συναίνεσης με το ΚΚΕ. Χθες, το ΚΚΕ έστειλε επιστολή προς το ΜέΡΑ 25 με την οποία κάνει γνωστό ότι διαφωνεί με την πρόταση του κ. Βαρουφάκη για την αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται να επικεντρώσει στην κατάσταση της οικονομίας, τα εργασιακά – που είναι και το θέμα της ατζέντας – και την προστασία της Α΄ κατοικίας, βάζοντας απέναντι τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Κίνημα Αλλαγής.