Συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού

Αποτίμηση και προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 22:25
A- A A+

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αποτίμησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, όπως σημειώθηκε στη συνάντηση, το Υπουργείο σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικές και εμβληματικές παρεμβάσεις που θα καθορίσουν το πολιτιστικό τοπίο τα επόμενα χρόνια. Συνεργάζεται συστηματικά και με διαφάνεια με τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες χορηγιών και δωρεών.

Το σχέδιό για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της ευρύτερης περιοχής του αναβαθμίζει την Αθήνα και σηματοδοτεί τη νέα εποχή. Η αξιοποίηση του Τατοΐου αποδίδει στην Αττική έναν μείζονα πολιτιστικό, αλλά και τουριστικό πόρο. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει σε λίγες μέρες, στις 24 Φεβρουαρίου. Οι εργασίες για την κατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης προχωρούν πλέον με γοργούς ρυθμούς, με στόχο την 25η Μαρτίου 2021.

Το Ακροπόλ παραδίδεται και αυτό λειτουργικό στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, αλλά και στην κοινωνία, ως πόλος συγκέντρωσης, προβολής και ανάπτυξης της δημιουργικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Περισσότερα από 300 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία υλοποιεί το υπουργείο σε όλη την Επικράτεια. Σε αυτά προστίθενται 20 νέα ή πλήρως ανακαινισμένα μουσεία. Έργα που, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, αναδεικνύουν την πολιτιστική φυσιογνωμία των περιφερειών και δημιουργούν δυναμικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξει συνδυασμός και με την πολιτική που ακολουθείται μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών και διοργανώσεων στο εξωτερικό ώστε τα οφέλη να μεγιστοποιούνται. Η εικόνα της χώρας ενισχύεται, καθώς ο Πολιτισμός είναι ο τομέας που η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μεγάλη δύναμη.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, το Υπουργείο προχωρεί σε σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Αλλάζει το μοντέλου λειτουργίας των μεγάλων μουσείων της χώρας, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες. Προχωρεί συστηματικά ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενισχύονται τα πωλητήρια, δημοπρατούνται τα αναψυκτήρια.

Προωθούνται σημαντικές τομές στο θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, στο θεσμικό πλαίσιο της οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής παραγωγής -σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- στην ενίσχυση του χώρου του βιβλίου και της βιβλιοπαραγωγής. 

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Καλώς ήρθατε,

Αν κρίνω από τις πολύ πυκνές πρόσφατες συναντήσεις μας, αυτό νομίζω κάτι λέει για τη σημασία την οποία αποδίδουμε στον τομέα του πολιτισμού.

Εξάλλου, από τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης είχαμε μιλήσει για το πώς αντιλαμβανόμαστε την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μία τελείως διαφορετική ματιά, βλέποντας τον πολιτισμό και ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. Πιστεύω ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι δραστηριότητες του Υπουργείου εκ των πραγμάτων συνδέονται με μία σειρά από εμβληματικά έργα τα οποία δρομολογούνται, με πρώτο την αναγέννηση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Είχαμε την ευκαιρία να το επισκεφθούμε πριν από κάποιες μέρες και συγχαρητήρια για την εξαιρετική έκθεση, η οποία εγκαινιάζει τον κύκλο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Πιστεύω ότι και συμβολικά έχει τεράστια σημασία το γεγονός ότι ξεκινάμε αυτόν τον μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωσή σας γύρω από τις δράσεις για την αξιοποίηση του Τατοΐου. Γνωρίζω ότι έχετε προχωρήσει αρκετά.

Πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες -ίσως και λίγες ημέρες- θα έχουμε τη δυνατότητα να εγκαινιάσουμε, επιτέλους, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και να κλείσουμε, έτσι, έναν πονεμένο κύκλο πολλών ετών, όταν είχαμε ένα κτίριο έτοιμο αλλά χωρίς μουσείο, χωρίς εκθέματα να παρουσιάσουμε.

Και βέβαια, αν κρίνω τουλάχιστον, από το γεγονός ότι περνάω πολύ νωρίς μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη -σχεδόν κάθε πρωί ερχόμενος στο γραφείο μου- και βλέπω τη μεγάλη κινητικότητα, θα τηρήσουμε και το χρονοδιάγραμμα για να εγκαινιαστεί η καινούργια Εθνική Πινακοθήκη -όπως έχουμε πει- την 25η Μαρτίου του 2021.

Σε αυτό, να προσθέσουμε τουλάχιστον 20 -αν τα έχω μετρήσει καλά- νέα ή ανακαινισμένα μουσεία. Όλα αυτά νομίζω ότι καταδεικνύουν τον μεγάλο πλούτο δουλειάς που γίνεται στο Υπουργείο, στον τομέα τουλάχιστον του Πολιτισμού.

Και βέβαια θέλω να κάνω μια ειδική μνεία και αναμένω την ενημέρωσή σας σχετικά με τα αναψυκτήρια σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τα οποία θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά πριν την έναρξη της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Αλλά και γενικά για τον τρόπο με τον οποίο εντάσσουμε το κομμάτι της τεχνολογίας στην προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνέχεια και πολύ ουσιαστικών συζητήσεων που είχα με γίγαντες της τεχνολογίας παγκοσμίως.

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα σε αυτό το αντικείμενο».

Απολογισμός για το υπουργείο Πολιτισμού

●             Διορίστηκαν νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με υπουργική απόφαση ανακλήθηκε προσωρινά η άδεια λειτουργίας του «Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων - Η Αυτοδιαχείριση - Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και αδειοδοτήθηκε ο Οργανισμός Συλλογική Διαχείρισης «ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ»

●             Ανατέθηκε μελέτη βιωσιμότητας για το κτήμα Τατοΐου με ιδιωτική χορηγία και προχωρούν μια σειρά έργων (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τεχνικές και αρχιτεκτονικές μελέτες κ.α.)

●             Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα έργα για την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

●             Εξασφαλίστηκε χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση για τον νέο ανελκυστήρα στην Ακρόπολη

●             Έγινε αποδοχή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας σχετικά με την αναγέννηση του Αρχαιολογικού Μουσείου και συντάχθηκε συμφωνητικό με την ανάδοχο εταιρεία. Φέτος θα ολοκληρωθεί η μελέτη και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα

●             Μέτρα για αναδιοργάνωση και ενίσχυση Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την λειτουργία συστήματος Enterprise Resource Planning και δρομολόγηση δημοπράτησης 14 αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους. Στην επόμενη φάση σχεδιάζονται διεύρυνση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, νέο θεσμικό πλαίσιο, νέος οργανισμός/οργανόγραμμα, νέα στελέχωση και λειτουργία πωλητηρίων

●             Ολοκληρώθηκε το στήσιμο της μόνιμης συλλογής στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία θα παραδοθεί επίσημα στο κοινό τον Μάρτιο, ενώ θα προηγηθεί δοκιμαστική λειτουργία του Μουσείου για ένα μήνα

●             Παρελήφθη το κτήριο του ΑΚΡΟΠΟΛ και έχει εξασφαλιστεί ιδιωτική φύλαξή του. Στόχος είναι να μετατραπεί σε πόλο για τις δημιουργικές βιομηχανίες της χώρας, ενώ στο ισόγειο μπορεί να φιλοξενηθεί κεντρικό πωλητήριο του ΤΑΠΑ

●             Κατάρτιση δράσεων και έργων και ανακοίνωση του προγράμματος για το Επετειακό έτος Σαλαμίνα-Θερμοπύλες 2020

●             Θέση σε εκκαθάριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ (ν. 4639/2019 - Α’185) και ορισμός εκκαθαριστή

●             Έγκριση αιτήματος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» για προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης

●             Κατάθεση προς κύρωση διεθνών συμβάσεων/συμφωνιών με Δημοκρατία του Περού, Ιαπωνία, ΗΠΑ (επιβολή εισαγωγικών περιορισμών σε αρχαιολογικό υλικό)

Κυριότερες δράσεις στο μέτωπο του Πολιτισμού για το 2020

●             Αλλαγή θεσμικού πλαισίου και μοντέλου λειτουργίας των μουσείων και νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό και εξυγίανση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ)

●             Πλήρης αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την οπτικοακουστική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία στην Ελλάδα

●             Νέο θεσμικό πλαίσιο και διαμόρφωση σύγχρονων κανόνων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων

●             Πολύπλευρη αξιοποίηση πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου

●             Πιστοποιήσεις των Μουσειακών Υποδομών της Χώρας (δημόσιων και ιδιωτικών)

●             Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

●             Ενίσχυση δράσεων των εποπτευομένων πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΑ

○             Επανασχεδιασμός προγραμμάτων επιχορηγήσεων μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων

○             Αναβάθμιση Πύλης Πολιτιστικών Φορέων, Μητρώου και Επιχορηγήσεων

○             Επιχορηγήσεις δράσεων σύγχρονου πολιτισμού

●             Νέο θεσμικό πλαίσιο για την  ενίσχυση και ανάδειξη της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής

●             Συμμετοχή στη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Ελευσίνα 2021»:

○             Εργασίες επανέκθεσης Μ. Ελευσίνας

○             Βελτίωση λειτουργικότητας αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας

○             Εποπτεία δράσεων Ελευσίνα 2021 και συντονισμός μέσω της Διυπουργικής Επιτροπής

○             Ψηφιακό έργο «My Eleusis: μύηση στην Ελευσίνα με τα μάτια του σήμερα»

●             Επετειακές εκδηλώσεις 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας με δημιουργία υποδομών ανάδειξης του τόπου της Μάχης των Θερμοπυλών, ανάπλαση της περιοχής της Κυνόσουρας και εργασίες διαμόρφωσης Τύμβου Σαλαμινομάχων

●             Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διοικητικών δομών μέσω της ολοκλήρωσης εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας για τους εποπτευόμενους φορείς

●             Αναβάθμιση εμπειρίας επισκεπτών σε μουσεία, χώρους πολιτισμού και μνημεία

●             Ανάπτυξη συνεργασίας με την Google για την ψηφιοποίηση έργων στην Εθνική Πινακοθήκη, επέκταση σύμβασης για το ΕΜΣΤ και το MOMus, αλλά και για ειδικό αφιέρωμα για τα 200 έτη από το 1821

Προτεινόμενα για εσάς