Η προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις αντιπαραθέσεις των επιτελείων των υποψηφίων για το Κυπριακό και την οικονομία, προβάλλεται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται ακόμη εκτενώς με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, το θέμα του αφθώδους πυρετού αλλά και με τα «ανησυχητικά» αποτελέσματα έρευνας της ΣΕΚ για την κυπριακή οικογένεια.
Η «Αλήθεια» έχει τίτλο «Για γέλια» γράφει ότι επί τρία 24ωρα, «οι Κύπριοι πολίτες είναι θύματα παραπληροφόρησης από το επιτελείο Τ. Παπαδόπουλου, που ελλείψει έργου στο κυπριακό επινόησε ανύπαρκτη πρωτοβουλία του ΟΗΕ για να την παρουσιάσει ως καρπό των προσπαθειών του Τ. Παπαδόπουλου». Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται σε συντάξεις πείνας και γράφει ότι «η κυβέρνηση άφησε τους συνταξιούχους στο έλεος της μοίρας τους», ενώ «το ποσοστό φτώχειας των Κυπρίων άνω των 65 χρονών είναι σχεδόν τριπλάσιο από το μέσο όρο στην Ευρώπη».
«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Τα ρεζιλίκια μας έφτασαν στις Βρυξέλλες» αναφέρεται σε «σκάνδαλο ολκής», που αφήνει την Κύπρο ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, εξαιτίας κόντρας μεταξύ ΥΠΕΞ και Βουλής, που έχει ως αποτέλεσμα λειτουργοί της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βουλής να εργάζονται χωρίς διαπίστευση και να κινδυνεύουν με σύλληψη και απέλαση στο Βέλγιο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε απάντηση «των όσων ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, περί δήθεν επιθυμίας του ΔΗΣΥ να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν, εξέφρασε σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία».
«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Μόνα στο σπίτι τα παιδιά των Κυπρίων» αναφέρεται σε παγκύπρια έρευνα της ΣΕΚ που προκαλεί έντονο προβληματισμό και που καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, πως ένα στα τέσσερα παιδιά των Κυπρίων μένουν με τις γιαγιάδες ή τους παππούδες όταν οι γονείς εργάζονται, ενώ τρία στα δέκα παιδιά ηλικίας από 4 ετών έως 18 είναι αναγκασμένα να μένουν μόνα στο σπίτι. Γράφει ακόμη ότι σε απόγνωση βρίσκονται οι χοιροτρόφοι, υποστηρίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά με το εμπάργκο εξαγωγών σε ισχύ, αυξάνονται κατά χίλιους, οι χοίροι που δεν μπορούν να διατεθούν.
Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κόλπο γκρόσο με τα εξώδικα» γράφει ότι ενώ το σύστημα φωτοεπισήμανσης χαρακτηρίστηκε ως αναξιόπιστο και καταγγέλθηκε το συμβόλαιο με τον προμηθευτή του, τις τελευταίες εβδομάδες η Αστυνομία άρχισε να αποστέλλει ταχυδρομικώς εξώδικα πρόστιμα στους οδηγούς οι οποίοι «συνελήφθησαν» από τις κάμερες. Αλλού αναφέρεται στις βροχές που έπεσαν το τελευταίο τριήμερο και σημειώνει ότι κατά 11% ξεπεράστηκε το περσινό ποσοστό βροχόπτωσης και ότι η βροχόπτωση άγγιξε το 73% του μέσου όρου για το μήνα Νοέμβριο.
«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Συνδικάτο δουλεμπόρων» γράφει στο κύριο του θέμα ότι «με καλά οργανωμένο σχέδιο δρουν οι τρεις αρχι-δουλέμποροι που βρίσκονται στα κατεχόμενα, οι οποίοι συστηματικά διοχετεύουν προς τις ελεύθερες περιοχές εκατοντάδες παράνομους μετανάστες», ενώ στο κύκλωμα περιλαμβάνονται και Ε/κ. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές.
Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Κάναμε λάθος» αναφέρεται σε ασυνέπεια της κυβέρνησης, που «αθέτησε απόφαση του Υπουργικού και μειώνει στο 82% τις αποζημιώσεις για τις θανατώσεις ζώων», ενώ «το λάθος των αρμοδίων θα πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι». Αλλού προβάλλει «δυναμική και μαζική» συγκέντρωση του Δημήτρη Χριστόφια, "η υποψηφιότητα του οποίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας αγκαλιάζεται από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, διότι, μεταξύ άλλων πείθει πως θέλει λύση στο Κυπριακό".
Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Το νερό καταβροχθίζει τις φιλοδοξίες για γκολφ» αναφέρεται σε επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική της στο θέμα των γηπέδων γκολφ και τα σχέδια για μονάδες αφαλάτωσης - που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον - προκειμένου να στηρίξει αυτή την πολιτική, την ώρα που το νησί βρίσκεται αντιμέτωπο με την ξηρασία. Αλλού γράφει ότι την έντονη αντίδραση των τοπικών αρχών της Λεμεσού προκάλεσε κυβερνητική απόφαση για το θέμα της ύδρευσης της πόλης.
ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)