ΥΠΕΞ: Οι 28+ σταθμοί του διπλωματικού «μαραθωνίου»

Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020 22:59
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]

Περισσότερα από 28 ταξίδια είναι ο μέχρι στιγμής ...απολογισμός του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και την ανάληψη των καθηκόντων του. Μάλιστα, από τον Δεκέμβριο και έπειτα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό «μαραθώνιο», σε μία προσπάθεια «επικοινωνίας» των ελληνικών θέσεων για την ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. 

«Όποιος ταξιδεύει πολύ, ξέρει πολλά» είχε πει κάποτε ο Άγγλος στοχαστής Τόμας Φούλερ και από τη στιγμή που νέος ταγός του ΥΠΕΞ ανέλαβε ο κ. Δένδιας, εκφράστηκε η βούληση επαναπροσδιορισμού και ανασύνταξης των σχέσεων της Ελλάδας με τους παραδοσιακούς συμμάχους και η ανάδειξη της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή».

Τα πολλά ταξίδια, βέβαια, δεν σημαίνουν απαραίτητα αποτελέσματα. Ωστόσο, η απομάκρυνση από τον διπλωματικό απομονωτισμό του παρελθόντος και οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στο ανώτατο επίπεδο μπορούν να αποφέρουν -υπό προϋποθέσεις- καρπούς.

Όπως και να έχει, από τη στιγμή που τα ζητήματα - αγκάθια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εντάσσονται στην ατζέντα και τρόπον τινά επηρεάζουν τρίτες χώρες, οι θέσεις της Αθήνας αποκτούν αυτόματα μεγαλύτερη βαρύτητα, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και εγγύηση «επιτυχίας».

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Εξωτερικών δεν αφορούν μόνο στις διαφορές με τους «εξ ανατολάς» γείτονες, με την κυβέρνηση να καλείται στην εξεύρεση ουσιαστικής διαχείρισης χωρίς «απώλειες».

Η διπλωματική ανασκόπηση:

  • TWITTER
    17/7/2019 - Συνάντηση με Πομπέο στις ΗΠΑ

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην στην Ουάσιγκτον, όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο,

Οι συνομιλίες των δύο υπουργών επικεντρώθηκαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με τις εξέλίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

  • 26/7/2019 - Το πρώτο επίσημο ταξίδι Κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο

Το πρώτο επίσημο ταξίδι μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κύπρο, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να τον συνοδεύει.

Η Λευκωσία χαρακτήρισε την επίσκεψη ιδιαίτερα σημαντική, σε μία προσπάθεια για συντονισμό απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

  • TWITTER.COM/NIKOSDENDIAS
    28/7/2019 - Ταξίδι στο Ισραήλ

Ο κ. Δένδιας, μετέβει στο Ισραήλ για μια σειρά υψηλών επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Συγκεκριμένα, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρούμπεν Ρίβλιν και τον Πρωθυπουργό, Μπέτζαμιν Νετανιάχου, ενώ συναντήθηκε και με τον ομόλογό, του Ισραέλ Κατζ.

Οι συζητήσεις εστιάσθηκαν στην εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ μέσω των διμερών και τριμερών σχημάτων συνεργασίας, στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

  • 16/9/2019 - Επίσκεψη στο Βερολίνο

Το Βερολίνο επισκέφθηκε ο ΥΠΕΞ, κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανού ομολόγου του Χάικο Μας. Σε μία επίσκεψη για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ελλάδας με τους παραδοσιακούς συμμάχους και τους εταίρους της «παλαιάς Ευρώπης», η οποία -όπως τονίστηκε- αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

  • 11/9/2019 - Ταξίδι στη γειτονική Βουλγαρία

Ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, την ώρα που η ατζέντα των συζητήσεων περιελάμβανε την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, τις κοινές δράσεις των δυο χωρών, την ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργασιών που είχε ξεκινήσει ο Νίκος Κοτζιάς στην περιοχή των Βαλκανίων, τις Ευρωτουρκικές σχέσεις, τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ενεργειακά ζητήματα.

Ακόμη τέθηκε και το μεταναστευτικό καθώς με δηλώσεις του ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών είχε επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στο ζήτημα.

  • 26/9/2019 - Στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων και η διευκόλυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα, αποτέλεσαν βασικό θέμα των συνομιλιών του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κινέζος υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις κινεζικές ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, με πιο πρόσφορους τομείς τον τουρισμό και τις υποδομές. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η ίδρυση υποκαταστήματος της τράπεζας της Κίνας (Bank of China).

  • TWITTER.COM/GREECEMFA
    22/10/2019 - Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Έλληνας ΥΠΕΚ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βατικανό, όπου έγινε δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο. Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βατικανό αρχιεπίσκοπο, Έντγκαρ Πένα Πάρα και με τον υπουργό Εξωτερικών, αρχιεπίσκοπο Πολ Ρίτσαρντ Κάλαχερ. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και το μεταναστευτικό. 

  • 5/11/2019 - Ταξίδι στη Ρωσία

Συνομιλίες γύρω από τις διμερείς πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, είχε ο ΥΠΕΞ με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν σε μία ευρεία θεματολογία περιφερειακού ενδιαφέροντος, με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, να βρίσονται στην ατζέντα. 

  • 8/11/2019 - Τετ α τετ με τον Τσαβούσογλου - Ντιμιτρόφ

Στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο διάσκεψης που διοργάνωσε στη Γενεύη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Δένδιας έθεσε θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών η Άγκυρα έσπευσε να δυναμιτίσει το κλίμα με ανακοίνωσή της με αιχμή δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρμενία. Μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τη χώρα μας για «θηριωδίες κατά Τούρκων», για «απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα», αλλά και ότι συντάσσεται με εχθρικούς προς την Τουρκία κύκλους.

Την ίδια ημέρα στο περιθώριο της συνάντησης από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ  συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία Νικολά Ντιμιτρόφ.

  • ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈΣ
    14/11/2019 - Επίσκεψη στη Σερβία

Με τον Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία συναντήθηκε στο Βελιγράδι ο κ. Δένδιας.

Έμφαση δόθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και στην προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

  • 16/11/2019 - Ταξίδι στα ΗΑΕ

Στο Άμπου Ντάμπι μετέβει ο υπουργός Εξωτερικών, όπου συμμετείχε στις διήμερες εργασίες του «Sir Bani Yas Forum».

Παράλληλα, είχε  συναντήσεις με τον ομόλογό του Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, με τον οποίον συζήτησαν θέματα αμοιβαίου διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και με την υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Reem Al Hashimy. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών μετείχε στην πρώτη τριμερή συνάντηση συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-ΗΑΕ.

  • 19/11/2019 - Επίσκεψη στο Κουβέιτ

Μετά τα ΗΑΕ ο κ. Δένδιας μετέβει στο Κουβέιτ, όπου πραγματοποίησε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας για την προώθηση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

Ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Κουβέιτ Μαρτζούκ αλ-Γκανίμ και σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και οι διμερείς σχέσεις.

  • 26/11/2019 - Πρώτο ταξίδι σε Βόρεια Μακεδονία - Αλβανία

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την ίδια ημέρα ο ΥΠΕΞ πήγε στην Αλβανία, όντας ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που μεταβαίνει στη γειτονική χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του κ. Δένδια ήταν το Δυρράχιο, προκειμένου να εκφράσει την έμπρακτη στήριξη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο από τον σεισμό αλβανικό λαό. Στο Δυρράχιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας παρακολούθησε, μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για τα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο.

  • 1/12/2019 - Τετ α τετ με Σούκρι στο Κάιρο

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων τους για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ) μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, διάρκειας 45 λεπτών, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι Δένδιας και Σούκρι επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

  • 3/12/2019 - Πρώτη συνάντηση με τον νέο ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική

Συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Γιόσεπ Μπορέλ, είχε στις Βρυξέλλες ο κ. Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα Δυτικά Βαλκάνια και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβει στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνική αντιπροσωπεία.

  • 5/12/2019 - Συνάντηση με ομολόγους του στη Σλοβακία

Με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ίνε Μαρί Έρικσεν, συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της 26ης υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη Μπρατισλάβα.

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους βρέθηκαν περιφερειακά ζητήματα, αλλά και πιθανές επενδύσεις, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στην επίσημη σελίδα στο Twitter.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε ακόμη με τους ομολόγους του από την Ουκρανία, τη Σλοβακία και την Κιργιζία, καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες, Λαμπέρτο Ζανιέρ.

  • 9/12/2019 - Στο ΣΕΥ στις Βρυξέλλες

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις.

Τετ α τετ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο κ. Δένδιας. Η συνάντηση έλαβε χώρα στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αθήνας να διεθνοποιήσει το ζήτημα της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Στο τετ α τετ», παράλληλα, τέθηκε επί τάπητος και η τουρκική «προκλητικότητα» στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • 17-19/12/2019 - Σειρά επαφών στη Μέση Ανατολή

Σειρά επισκέψεων σε κράτη της Μέσης Ανατολής, όπου είχε συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε δεκτός από τον βασιλιά Σαλμάν.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.

  • MFA.GR
    22/12/2019 - Ταξίδια «αστραπή» σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο

Με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, συναντήθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης, ο κ. Δένδιας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάϊρο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά είχε τετ α τετ με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα.

  • 15/1/2020 - Ταξίδι στο Μαρόκο

Με την πολιτική ηγεσία του Μαρόκου συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε στο Ραμπάτ συνομιλίες με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως του Μαρόκου, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και με τον ομόλογό του.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.

  • 29/1/2020 - Επίσκεψη σε Μαυροβούνιο και Κροατία

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, στην Ποντγκόριτσα.

Σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο twitter, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, ενώ επαναβεβαιώθηκαν οι ισχυρές διμερείς σχέσεις.

Αργότερα ο κ. Δένδιας μετέβει στην Κροατία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, με τις συζητήσεις να εστιάζονται στη διμερή συνεργασία, καθώς και σε ζητήματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την τρίτη συνάντηση μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο είχε ο ΥΠΕΞ

Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας, «συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σάρατζ. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην  περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Την ίδια ημέρα ο ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τη Μάλτα, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, ενώ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εβαρίστ Μπαρτόλο. Οι συνομιλίες περισράφηκαν γύρω από θέματα διμερών σχέσεων, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.  

  • 10/2/2020 -  Τετ α τετ με Αράνχα Γκονζάλες Λάγια στη Μαδρίτη

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με την Ισπανίδα ομόλογό του.

«Διαπιστώσαμε από κοινού ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο οι πολιτικές όσο και οι οικονομικές, με τις χώρες μας να συνεργάζονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Συμφωνήσαμε να δώσουμε ώθηση στο οικονομικό κομμάτι, ώστε να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις εκατέρωθεν, αλλά και η διμερής μας συνεργασία» επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την ομόλογό του για τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στη Μεσόγειο, την κοινή μας πατρίδα ως μεσογειακών χωρών, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • TWITTER.COM/NIKOSDENDIAS
    13/2/2020 - Επίσκεψη στην Αλγερία

Την Αλγερία επισκέφθηκε ο ΥΠΕΞ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, ενώ είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σάμπρι Μπουκαντούμ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκεν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.

  • 14/2/2020 - Στο Μόναχο για την 56η Διάσκεψη Ασφαλείας.

Το Μόναχο επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών μετείχε στη Στρογγυλή Τράπεζα για την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ στο περιθώριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κουβέιτ και την Λιθουανία, καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή