«Πολλοί αντιμετωπίζουν τη στρατιωτική θητεία ως "χαμένο χρόνο". Οφείλουμε να το αλλάξουμε αυτό και το αλλάζουμε. Να ξαναδώσουμε στη θητεία το περιεχόμενο της ουσιαστικής προσφοράς στην πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο, ανακοινώνοντας τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με τις τοπικές κοινωνίες σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δασοπροστασία.
«Αυτό το νόημα έχει η σημερινή μου παρουσία εδώ», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Να δώσουμε το μήνυμα ότι η στρατιωτική θητεία επανασυνδέεται με την κοινωνία, με τα προβλήματα και τις προοπτικές του τόπου και των ανθρώπων».
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, οι Ένοπλες Δυνάμεις -το Πολεμικό Ναυτικό, ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία- έχουν ως κυρία αποστολή την προστασία της πατρίδας, της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας, των συμφερόντων του έθνους. «Ο δασικός μας πλούτος, το περιβάλλον μας, είναι εθνικό κεφάλαιο και ως τέτοιο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καθήκον να το υπερασπίζονται», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
«Σήμερα, αισθάνομαι ότι απευθύνομαι σε συναδέλφους, αφού τριάντα χρόνια πριν βρισκόμουν στη θέση που βρίσκεστε εσείς τώρα», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στη δική του στρατιωτική θητεία και επεσήμανε: «Από τότε έχουν αλλάξει πολλά: η διεθνής θέση και ο ρόλος της χώρας μας, η ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας, τα αμυντικά δόγματα και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί. Όλες αυτές οι αλλαγές αντανακλούν και στη στρατιωτική θητεία. Τόσο ως προς τη διάρκειά της, όσο και ως προς το περιεχόμενό της».
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ειδική εκπαίδευση που ακολουθούν οι νεοσύλλεκτοι ώστε να είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους και αξιοποιώντας τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει, θα είναι σε θέση να οργανώνουν εθελοντικές ομάδες ενεργών πολιτών, για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπισή τους.