Προσφυγικό, προστασία α' κατοικίας και εργασιακά «απειλούν» το κυβερνητικό αφήγημα

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 15:09
UPD:15:15
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Τις πρώτες ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή προκαλούν οι πρωτοβουλίες στο προσφυγικό και οι έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ιδίως στα νησιά του βορείου Αιγαίου, την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της προστασίας της α΄ κατοικίας και τα εργασιακά δημιουργούν ευκαιρίες κοινού αντικυβερνητικού μετώπου για την αντιπολίτευση.   

Η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται ως «κατάσταση συναγερμού», είναι όμως σαφές ότι το Μαξίμου προσπαθεί να λάβει μέτρα για να μην χάσει τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων, γι’ αυτό και αποφασίστηκαν οι πρώτες κινήσεις. Το πρωί της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης θα συνομιλήσουν με στελέχη της Ν.Δ. που δεν εξελέγησαν στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές για ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Η ενημέρωση έχει σκοπό να προσθέσει επιχειρήματα στη δημόσια αντιπαράθεση αλλά και τις τοπικές κοινωνίες όπου κυριαρχεί ένταση, για την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τα αποτελέσματα που αναμένονται από το σχέδιο που υλοποιείται.

Το δεύτερο βήμα είναι η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. την ερχόμενη Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τις βασικές παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό αλλά κυρίως να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πολυφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Θα πει ότι είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και η ύπαρξη συντεταγμένου λόγου από τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη είναι προϋπόθεση για να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια.  

Το τρίτο βήμα είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, όπου συμμετέχουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν με την Νέα Δημοκρατία σε περιοχές οι οποίες σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού.

Το δεύτερο θέμα που προκαλεί ασφυκτική πίεση στο Μαξίμου είναι η προστασία της α΄ κατοικίας. Εν μέσω ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πρόταση νόμου για την παράταση της προστασίας της α΄ κατοικίας και ότι θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με το Κίνημα Αλλαγής ώστε να την καταθέσουν από κοινού, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση.

Τα μηνύματα από τους δανειστές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ευελιξίας. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι υπενθύμισε ότι η κατάργηση της προστασίας της α΄ κατοικίας αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας και κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς.

Το θέμα έχει τεράστια κοινωνική σημασία, προκαλεί αντικειμενικά τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης και ενώ σε πραγματικές συνθήκες ο ισχύων νόμος, όπως και ο προηγούμενος γνωστός ως νόμος «Κατσέλη», όντως λειτουργεί ως «απάγκιο» για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το γεγονός ότι το σύστημα αδυνατεί να τους εντοπίσει και να τους ξεχωρίσει από τους έχοντες αδυναμία ή δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθιστά το πρόβλημα για όλες τις πλευρές, οφειλέτες, κράτος και τράπεζες, ανυπέρβλητο ή δύσκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς απώλειες.

Αντιπαράθεση εφ΄ όλης της ύλης

Αυτά τα δύο θέματα, συν τα εργασιακά που ποτέ δεν είναι εύκολα για καμία κυβέρνηση, θα αποτελέσουν την ατζέντα της αντιπαράθεσης στην αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Το αίτημα κατέθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για τα εργασιακά ζητήματα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο χειρισμός του Πρωθυπουργού ήρθε κατόπιν της πίεσης που άσκησε η κατάθεση πρότασης νόμου για 7.5% +7,5% αύξηση στον κατώτατο μισθό για το 2020 και το 2021, ενώ στο παρασκήνιο επιχειρούν να δώσουν εικόνα συμπόρευσης με το ΚΚΕ στο αντικυβερνητικό μέτωπο, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να ισχύει. Η αυριανή τοποθέτηση του κ. Κουτσούμπα, ίσων αποστάσεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. θα αποτελεί απάντηση σε αυτό, ενώ παράλληλα, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι αντικυβερνητικό μέτωπο υπάρχει και με το Κίνημα Αλλαγής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ακόμα ότι μετατρέποντας τις απαντήσεις επί δύο επίκαιρων ερωτήσεων σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι αποφεύγει να αντιμετωπίζει τετ α τετ τον κ. Τσίπρα, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν αποδεικνύεται σε ό,τι αφορά την αυριανή συζήτηση, καθώς παγίως οι προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις επικεντρώνονται στην αντιπαράθεση Πρωθυπουργού – αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή