Covid-19: Πόσα πραγματικά είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα;

Τα νέα διαγνωστικά κριτήρια ανεβάζουν δραματικά τον αριθμό
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 11:44
UPD:13:12
REUTERS/ALY SONG
A- A A+

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Δραματική αύξηση των θανάτων - 242 - αλλά και των κρουσμάτων - 14.849 - καταγράφηκαν σε μόλις ημέρα στην Κίνα, καθώς οι αρχές αλλάζουν τον τρόπο διάγνωσης του νέου κοροναϊού, επισήμως γνωστού πλέον ως Covid-19, και προχωρούν σε ακόμη πιο «γενναίες» καρατομήσεις στο επίκεντρο της επιδημίας, την επαρχία Χουμπέι, αλλά και στο Χονγκ Κονγκ.

Καθώς τα στοιχεία από άλλες επαρχίες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα φθάνει τους 1.368 και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις 59.805.

Σε μία προσπάθεια να μετριαστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών εξαιτίας των ελλείψεων σε διαγνωστικά τεστ για τον ιό, αλλά και να μετριαστούν οι γενικευμένες αμφιβολίες για το εάν οι αρχές αναφέρουν όντως όλα τα κρούσματα, η Επιτροπή Υγείας της Χουμπέι ανακοίνωσε νέα διαγνωστικά κριτήρια. Στο εξής, θα καταμετρώνται τα κρούσματα που έχουν «διαγνωστεί κλινικά», το οποίο σημαίνει ότι θα θεωρείται επαρκής μια ακτινογραφία πνευμόνων για να επιβεβαιώνεται ένα κρούσμα. Έως σήμερα ήταν απαραίτητη η εξέταση νουκλεϊνικού οξέος, κάτι που θα συνεχίσει να ισχύει σε άλλες κινεζικές επαρχίες.

Παρά τις εκτιμήσεις Κινέζων ειδικών ότι η επιδημία ενδεχομένως να φθάσει στο κορύφωμά της εντός του Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει ότι «είναι πολύ νωρίς» για να προβλέψει κανείς το τέλος επισημαίνοντας σε νεότερη ανακοίνωσή του ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται η ανάπτυξη τεσσάρων εμβολίων, ωστόσο η διαδικασία χρειάζεται χρόνο.  

Μέτρα εμπόλεμης περιόδου

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ορισμένες πόλεις της Κίνας, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακόμη πιο ριζικά, με γνώμονα πάντα τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Στην πόλη Σιγιάν, στην κεντρική Χουμπέι, οι αρχές θέσπισαν μέτρα «εμπόλεμης περιόδου», επιτρέποντας την κυκλοφορία μόνο σε πολίτες που εμπλέκονται άμεσα με την καταπολέμηση της νόσου. Από σήμερα, όλα τα κτήρια θα σφραγιστούν και όλες οι κατοικημένες περιοχές θα τεθούν υπό 24ωρο έλεγχο. Τα νέα μέτρα θα επιβάλουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι κάτοικοι χωρίς προηγούμενη έγκριση απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, την κατασκευή ή την κατοικία τους», αναναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην οποία καθίσταται σαφές ότι όσοι παραβιάζουν τους κανόνες «θα τίθενται υπό κράτηση χωρίς εξαίρεση».

Σε αυτό το «πολεμικό» κλίμα, η Κίνα συνεχίζει επίσης τις καρατομήσεις πολιτικών αξιωματούχων, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που της αναλογεί στα καθυστερημένα αντανακλαστικά της όσον αφορά την άμεση αντιμετώπιση της νέας απειλής.   

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο δήμαρχος της Σαγκάης, Γινγκ Γιονγκ, ορίστηκε νέος γραμματέας της επαρχιακής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Κίνας στη Χουμπέι, αντικαθιστώντας τον Τζιανγκ Τσαολιάνγκ.

Ο γραμματέας της οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στην πόλη βουχάν, ο Μα Γκουτσιάνγκ, που είχε επικριθεί διότι αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα στην εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο, επίσης καθαιρέθηκε.

Όπως προέβλεπαν παρατηρητές του Πεκίνου ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, όταν άρχισαν να απομακρύνονται οι πρώτοι αξιωματούχοι, προφανώς για να καταλαγιάσει η οργή των πολιτών, αυτή ίσως είναι μόνο η αρχή. Η θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε μετά τον θάνατο του 34χρονου οφθαλμιάτρου Λι Γουενλιάνγκ, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος αν και προσπάθησε από νωρίς να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, κατηγορήθηκε «διασπορά φημών», προτού τελικά νοσήσει και ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή