Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Το καλοκαίρι του 2013 η διεθνής κοινή γνώμη διάβαζε για τα συστήματα διαδικτυακής παρακολούθησης PRISM, Tempora ή XKeyscore και άκουγε ότι η NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ) φταίει, ο Σνόουντεν το λέει, η Ευρώπη κάθεται και κλαίει «που δεν περίμενε ότι πρακτικές αυτού του τύπου εφαρμόζονται από σύμμαχο», αλλά οι σχέσεις υπό παρακολούθηση ήταν και παραμένουν «οκ».
Ο «Μεγάλος Αδελφός» δεν ήρθε το 2013 και η κατασκοπεία δεν αφορούσε τους κακούς και την τρομοκρατία, η οποία μια χαρά έκανε την απεχθή δουλειά της, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Μπαρόζο ή τις επικοινωνίες της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον. Προφανώς για λόγο οικονομικό, λίγο πριν αρχίσουν οι ευρωατλαντικές διαπραγματεύσεις για τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου.
Ποιος μίλησε για ασυνήθιστο; Δεκαετίες νωρίτερα, η CIA και η γερμανική BND είχαν στήσει αυτί στη μισή υφήλιο. Γνώριζαν τι συνέβαινε σε πάνω από 120 χώρες. Εντάξει, προχθές το μάθαμε από το ZDF, την Washington Post και την Ελβετική Τηλεόραση SRF, αλλά ήδη το ξεπεράσαμε και με την κωδική ονομασία της επιχείρησης «Ρουβίκωνας» χαμογελάσαμε.
Οι δύο υπηρεσίες είχαν αγοράσει το 1970 την ελβετική εταιρεία Crypto, Νο1 στην κατασκευή μηχανών κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης μηνυμάτων. Πουλούσε μηχανές σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, οι οποίες υποπτεύονταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Στο «κόλπο του αιώνα», σύμφωνα με έκθεση της CIA, ήταν και η Siemens μπλεγμένη.
Το «ωραίο» ήταν ότι οι άλλες χώρες ουσιαστικά χρηματοδοτούσαν την παρακολούθησή τους. Δαπανούσαν μεγάλα ποσά, με αποδέκτες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, για πειραγμένο εξοπλισμό, που διάβαζε, επί παραδείγματι, τα μηνύματα των Αργεντινών στα Φόκλαντ και τα μεταβίβαζε στη Μάγκι των Βρετανών.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Γερμανοί πούλησαν το μερίδιό τους στους Αμερικανούς, οι οποίοι μόλις το 2018 διέλυσαν την Crypto ΑG. Τι να την κάνουν; Στην εποχή της πληροφορίας, με τους παρόχους ψηφιακών τηλεπικοινωνιών υπάρχει συνεργασία.