Στα «χαρακώματα» οι νησιώτες για το μεταναστευτικό

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 09:18
UPD:11:11
Maria Koukou / SOOC/
A- A A+

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης βρίσκεται η κυβέρνηση, με σημείο τριβής την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Μετανάστευσης να επιτάσσει εκτάσεις και ακίνητα για τη δημιουργία κλειστών δομών.

Η κατάσταση εκτραχύνεται μετά την απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να διακόψει κάθε συνεργασία της με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η επίμαχη ΠΝΠ. Με ψήφισμα που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης η Περιφέρεια καταδίκασε την ΠΝΠ ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» και προανήγγειλε προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια.  

Εξέφρασε επίσης την στήριξή της στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του βορείου Αιγαίου, με τις οποίες, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά, ενώ ανήγγειλε ότι θα επιδιωχθεί ενημέρωση της Βουλής και των κομμάτων.

Οι νησιώτες ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν την Πέμπτη στις 10 το πρωί αιγαιοπελαγίτικες οργανώσεις έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

Απαντώντας στις επικρίσεις που ξεσήκωσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε χθες ότι προηγήθηκε «εξαντλητικός διάλογος» με αρμόδιους τοπικούς φορείς, ο οποίος όμως «δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις».

«Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ένας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές» ανέφερε ο κ. Πέτσας, θυμίζοντας ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Σημείωσε παράλληλα πως «είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους» και συμπλήρωσε πως «είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος επανέλαβε πάντως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της που βασίζεται στους άξονες: αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε χθες την ΠΝΠ «μέτρο έκτακτης ανάγκης» που κρίθηκε επιβεβλημένο «καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά», ενώ απέρριψε την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν».

Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η μείωση των ροών, «κάτι που προαπαιτεί κλειστά κέντρα».

Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης ανακοινώθηκε χθες ότι με υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο κ. Μηταράκης, θα διατεθούν ανταποδοτικά τέλη ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργούσαν δομές φιλοξενίας το 2019. Πρόκειται για συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, που προβλέπει την ανά τρίμηνο καταβολή των ανταποδοτικών τελών για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.

Για το 2019 εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο προσφυγικό συγκέντρωσαν και τα πυρά και της αντιπολίτευσης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο».

«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων προσφυγικών δομών, με την επίταξη μάλιστα ακινήτων, οδεύει σε πλήρη αποτυχία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φοβάται τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ίδια τη Βουλή» σχολίασε, καλώντας την κυβέρνηση «να πάρει πίσω την ΠΝΠ».

Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση «αδράνεια, διαρκείς παλινωδίες και μεταθέσεις ευθυνών και αρμοδιοτήτων και ακροδεξιές ιδεοληψίες», οι οποίες – όπως υποστήριξε - «οδήγησαν την κατάσταση μέσα σε επτά μόλις μήνες σε πρωτοφανές μπάχαλο».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης χαρακτήρισε «αυταρχικό» το μέτρο της επίταξης. «Με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δυστυχώς μετατράπηκαν τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών και έρχεται η Νέα Δημοκρατία με το αυταρχικό μέτρο της επίταξης και μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε εθνική τραγωδία. Βγάζει τους νησιώτες στο δρόμο, χωρίζει την Ελλάδα στα δύο και δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Δεν λύνεται το θέμα βάζοντας την κοινωνία απέναντι» τόνισε.

«Η χώρα έχει να δει 40 χρόνια επίταξη. Η επίταξη είναι αυταρχικό μέτρο και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν είχε κανένα σχέδιο ενώ γνώριζε το θέμα.

Αλλά και το ΚΚΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ΠΝΠ, επιρρίπτοντας στη Ν.Δ. αλλά και στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες για την «επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά».

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της Ε.Ε., εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή