Ναρκωτικά - Μειώνονται οι χρήστες, αυξάνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 17:00
A- A A+

Το ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, σε αντιδιαστολή όμως, με το ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, το οποίο στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στις ευρωπαϊκές χώρες το 2007.

Όσον αφορά τη χρήση κάνναβης στην Ελλάδα οι χρήστες ανέρχονται στο 2% των ατόμων ηλικίας 15-64 ετών, ποσοστό το οποίο είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 7%. Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης στην Ευρώπη καταγράφονται στην Ιταλία και την Ισπανία (11,2%), στην Τσεχία (9,3%) και στη Βρετανία (8,7%). Όπως υπολογίζεται, περίπου 3 εκατομμύρια άτομα κάνουν χρήση κάνναβης σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση.

Αύξηση παρατηρείται στη χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη. Για την Ελλάδα πάντως παρατηρείται μείωση των χρηστών (από το 1998 έως σήμερα).

Στην Ελλάδα καταγράφεται και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών (όπως η ηρωίνη).

Αυξημένα ωστόσο, είναι στη χώρα μας τα ποσοστά των συνδεόμενων με τα ναρκωτικά θανάτων στους χρήστες ναρκωτικών ηλικίας κάτω των 30. Στην Ευρώπη, ετησίως καταγράφονται 7.000 έως 8.000 θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή