Στήριξη των ελληνικών θέσεων για την ΠΓΔΜ από τη ρουμανική κυβέρνηση

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 17:46
A- A A+

Θετικής υποδοχής έτυχαν από τη ρουμανική πλευρά οι ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ως θεμελιώδους κριτηρίου καλής γειτονίας για την ενταξιακή προοπτική της χώρας στο ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για μια πραγματική συμμαχία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας ¶ντριαν Τσορογιάνου μετά τη συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη στις κοινές δηλωσεις μετά τη συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό της, τόνισε ότι «για μας η ονομασία αποτελεί προτεραιότητα, έχουμε κατ' επανάληψη δείξει την καλή μας πρόθεση και περιμένουμε από τα Σκόπια να διανύσουν το άλλο μισό της διαδρομής, για να βρουμε μια κοινά αποδεκτή λύση η οποία έχει ήδη καθυστερήση πάρα πολύ».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν εκτενώς για το Κόσοβο «ένα πρόβλημα στην καρδιά της Ευρώπης, η σταθερότητα του οποίου μας αφορά όλους» όπως είπε η κα Μπακογιαννη, η οποία επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση περί μη μονομερών δράσεων.

Σύγκλιση απόψεων των δύο πλευρών υπήρξε και για την ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας.

Η κ. Μπακογιάννη στις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό της ¶. Τσορογιάνου, τον πρωθυπουργό Π. Ταριτσεανού και τον πρόεδρο της γερουσίας κ. Βακαρόγιου, παρείχε ενημέρωση για την ελληνική πρόταση στις 19 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η οποία στοχεύει στην αναθέρμανση της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκανια, αλλά και των κινήτρων για ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Στις συνομιλίες με την ρουμανική ηγεσία επισημάνθηκε με ικανοποίηση η σημαντική επιχειρηματική παρουσία της Ελλάδας στον τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες και σε πολλούς άλλους τομείς με τάσεις μάλιστα δυναμικής ανόδου.

Πριν την αναχώρησή της απόψε για την Αθήνα η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον Ορθόδοξο Πατριαρχη Ρουμανίας Δανιήλ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή