Καταδικάζει η ΕΕ την τρομοκρατική δράση του PKK

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 19:19
A- A A+

Την τρομοκρατική δραστηριότητα του ΡΚΚ καταδίκασε σήμερα η μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Τουρκίας-ΕΕ που ολοκλήρωσε στην ¶γκυρα τις εργασίες της 58ης συνάντησής της.

Το ΡΚΚ δεν αποτελεί μέρος της λύσης για το Κουρδικό, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Χόοστ Λαγκεντάικ που μετέχει στην επιτροπή.

Ερωτηθείς γιατί η ΕΕ άργησε να καταδικάσει το ΡΚΚ ο κ. Λαγκεντάικ απάντησε ότι η αλλαγή της στάσης της ΕΕ στο θέμα αυτό έχει εξαρτηθεί από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο κ. Λαγκεντάικ τόνισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, παρ' όλες τις δυσκολίες, κατάφερε να κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη της περιοχής στον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα πλέον και στο θέμα της γλώσσας.

Ο κ. Λαγκεντάικ είπε επίσης ότι το ΡΚΚ δεν έχει καμία σχέση με την εξεύρεση λύσης του θέματος και ότι για αυτό το λόγο θα μπορούσε το ΡΚΚ να μη θέλει την ύπαρξη του κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης και στο άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα, λέγοντας ότι: «Η αλλαγή για το άρθρο 301 συζητάται εδώ και δύο χρόνια, είναι πια χρόνος να γίνει».

«Το άρθρο 301 χαλάει την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό. Το άρθρο αυτό το θέλουν οι εχθροί της Τουρκία; και πρέπει να πάρετε αυτό το όπλο από τους εχθρούς», σημείωσε.

Όσον αφορά το θέμα της δίωξης για την απαγόρευση του DTP ο κ. Λαγκεντάικ δήλωσε ότι η απαγόρευση ενός κόμματος δεν θεωρείται ως η καλύτερη λύση στην Ευρώπη.

Ο Χόοστ Λαγκεντάικ, συναντήθηκε αργότερα και με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του DTP Αχμέτ Τουρκ και είπε πως περιμένουν από το DTP να ανακοινώσει ότι δεν υποστηρίζει τη στρατηγική και τις δραστηριότητες του ΡΚΚ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή