Σχεδιασμοί βήμα-βήμα

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 07:00
UPD:10:41
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Δει δη χρημάτων ω άνδρες Αθηναίοι…». Η φράση αυτή του Δημοσθένη παραμένει όσο ποτέ επίκαιρη, καθώς η κυβέρνηση αναμένει μια σειρά θετικών μηνυμάτων για να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι φοροελαφρύνσεων. 

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν ήδη ξεκινήσει και την άνοιξη αναμένονται τα πρώτα… μηνύματα. Τον Απρίλιο θα φανεί άλλωστε πώς «έκλεισε» το 2019 και θα υπάρξει ένας πιο ορατός οδικός χάρτης. 

Βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021 κάτω από το 3,5%. Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε πρόσφατα αναφέρει πως μία υποχώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2,2% δεν θα είχε επίπτωση στη βιωσιμότητα του χρέους. 

Εκτός από τη «μάχη» των πλεονασμάτων  -που είναι και η πιο «γνωστή»- η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο ακόμα θέματα: πρώτον, στην εφαρμογή του smoothing mechanism, δηλαδή του μηχανισμού για τη μεταφορά των υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο. Δεύτερον, στην αξιοποίηση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs για επενδυτικούς σκοπούς, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Τα θετικά μηνύματα από αυτά τα μέτωπα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν ένα νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων αλλά και ένα πρόσθετο «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές. Εναλλακτικά σενάρια για τη μορφή των πρόσθετων παροχών βρίσκονται ήδη στα χαρτιά, ωστόσο υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν. 

Για παράδειγμα την άνοιξη αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης του ΣτΕ για τα αναδρομικά, που διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Τα φώτα πέφτουν στο κρίσιμο δεκάμηνο που μεσολαβεί από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, καθώς σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα απαιτηθεί ένα κονδύλι κοντά στα 3,9 δισεκατομμύρια. Μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε την κατάρτιση ενός σχεδίου για το πώς θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν σε δόσεις στην... τσέπη των συνταξιούχων. 

Επομένως οι σχεδιασμοί στο οικονομικό πεδίο θα πρέπει να γίνονται βήμα - βήμα για να αποφευχθούν εκπλήξεις. 
Οι αριθμοί άλλωστε μπορούν να αποδειχθούν… αμείλικτοι. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή