Μία σειρά από κρίσιμα «ραντεβού» αναμένεται να δώσουν τον τόνο στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής τις επόμενες δύο εβδομάδες, την ώρα που η Άγκυρα διατηρεί υψηλούς τόνους με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρκατηγόρησε την Αθήνα πως δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. «Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες» ανέφερε προσθέτοντας πως «με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια».
«Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς» επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές της με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων και των συμμαχιών της. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με την Ισπανίδα ομόλογό του. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, πέρα από τις διμερείς σχέσεις και τα ζητήματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στο μεταναστευτικό, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Στις 12-13 Φεβρουαρίου θα συνέλθει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις εργασίες της οποίας αναμένεται να πάρουν μέρος οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλος και της Τουρκίας Χ. Ακάρ.
Σειρά θα έχει η «Σύνοδος του Μονάχου για την ασφάλεια» η οποία θα πραγματοποιηθεί από 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γερμανία, στο περιθώριο της οποίας δεν αποκλείεται να έχουν τετ α τετ ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Από 17 έως 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να συνεχιστεί ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ – όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Δένδιας - στις 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).
Στα μέσα Φεβρουαρίου προγραμματίζεται να συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών στη Γερμανία η διαδικασία που είχε ξεκινήσει στο Βερολίνο για την επίλυση της λιβυκής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί στη διάσκεψη που είχε φιλοξενηθεί στο Βερολίνο.
naftemporiki.gr