Η Στέλλα Κυριακίδου στη «Ν»: Το R&D στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Υγεια

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 06:00
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Η έρευνα και η καινοτομία θα αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ε.Ε. για αρκετές δεκαετίες και είναι μία από τις σοβαρές προτεραιότητες της νέας επιτρόπου για την Υγεία και τη Διατροφή, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία μιλώντας στη «Ν» επεσήμανε ότι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών στις θεραπείες και τα φάρμακα, καθώς και η αντιμετώπιση της «μάστιγας» του καρκίνου.

Κυρία επίτροπε, αναλάβατε ένα πολύ σοβαρό πόστο και έναν πολύ δύσκολο τομέα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Θα δοθεί βαρύτητα στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της Υγείας και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να ενισχυθούν επιχειρήσεις και χώρες;

«Η έρευνα και η καινοτομία θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ε.Ε. για αρκετές δεκαετίες. Επίσης η βιοϊατρική έρευνα λαμβάνει συνεχή υποστήριξη. Το “Horizon Europe”, το οποίο ασχολείται με την έρευνα και την καινοτομία, έχει σχεδιαστεί με τη βοήθεια των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, για να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο προς όφελος των πολιτών. Ένας άλλος σημαντικός πυλώνας είναι ο τομέας του eHealth, μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και να μειώσουμε τις ανισότητες στις θεραπείες. Κτίζοντας έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο για τα δεδομένα υγείας θα στοχεύσουμε στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς και στην εξατομικευμένη θεραπεία».

Πού αλλού θα εστιάσει η προσπάθεια αυτή;

«Στη διάθεση φαρμάκων σε προσιτές τιμές για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα εστιάσουμε επίσης στην αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε οι ασθενείς να είναι επαρκώς προστατευμένοι. Μαζί θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Θα εντείνουμε την πληροφόρηση, την εξειδίκευση, την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών ώστε να ωφεληθεί η ολότητα της κοινωνίας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή