Το αυτογκόλ των Δημοκρατικών

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 07:00
UPD:07:05
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Τη λαϊκή ρήση θυμίζει ο χειρισμός των Δημοκρατικών όσον αφορά την υπόθεση της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ αθωώθηκε όχι επειδή βρέθηκαν στοιχεία που τον απαλλάσσουν από τις κατηγορίες αναφορικά με τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε στην Ουκρανία να ερευνήσει τις δραστηριότητες του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, αλλά επειδή δεν παρουσιάστηκαν καν...

Όπως αναμενόταν χάρη στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους πλειοψηφία στη Γερουσία, δεν κατέστη δυνατό να κληθούν μάρτυρες κλειδί όπως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, με αποτέλεσμα στην κρίσιμη ψηφοφορία ο Τραμπ να αθωωθεί με τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, με μοναδική παραφωνία τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Δικαίως ο Τραμπ εμφανίστηκε να πανηγυρίζει κραδαίνοντας μάλιστα το πρωτοσέλιδο μιας από τις αντιπολιτευόμενες προς αυτόν εφημερίδες, της «Ουάσιγκτον Ποστ». Όχι τυχαία ο Τραμπ επέλεξε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουοτεργκέιτ που παρ’ ολίγον να οδηγούσε σε παραπομπή τον πρόεδρο Νίξον, ο οποίος φρόντισε να παραιτηθεί πριν από τη δίκη.

Αντί να χάνει από την υπόθεση της παραπομπής, ο Τραμπ κερδίζει πόντους. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, το ποσοστό αποδοχής προς τον Αμερικανό πρόεδρο έφτασε στο 49% από 39% που ήταν τον Οκτώβριο όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία για την παραπομπή.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ που δείχνει να έχει συσπειρώσει πλέον τους Ρεπουμπλικάνους, οι Δημοκρατικοί αναζητούν το αντίπαλο δέος, χωρίς ιδιαίτερη μέχρι στιγμής επιτυχία.

Το φιάσκο των προκριματικών της Αϊόβα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών με την καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ήταν ενδεικτικό της μεγάλης εσωτερικής σύγκρουσης που συντελείται στο κόμμα.

Το μέχρι πρότινος αουτσάιντερ, ο αριστερός Μπέρνι Σάντερς αναδύεται πλέον σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, δεχόμενος πυρά τόσο από τον Τραμπ όσο και από το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος. Για τον Τραμπ δεν είναι απλά «σοσιαλιστής», αλλά... κομμουνιστής, ενώ πριν από λίγο καιρό η Χίλαρι Κλίντον επιχείρησε να σπιλώσει την υποψηφιότητά του, παρουσιάζοντάς τον ως σεξιστή.

Προμηνύματα της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που έρχεται εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή