Tα πυρά του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γιάννη Λούλη, δέχονται υπουργοί, διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και κομματικά στελέχη στο νέο βιβλίο του γνωστού επικοινωνιολόγου, «Η μάχη του 2007» που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, «η δεύτερη θητεία Καραμανλή θα κριθεί στο πεδίο του χειροπιαστού έργου και πολύ λιγότερο στο πεδίο μιας γενικής αίσθησης αξιοπιστίας προσώπων και επικοινωνιακής υπεροχής».
Στο βιβλίο του -αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» ο κ. Λούλης υπογραμμίζει πως αποστολή της κυβέρνησης είναι να παράγει έργο που πρέπει να μιλάει από μόνο του (με το επικοινωνιακό στοιχείο σε ρόλο υποστηρικτικό).
Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή οφείλει να αποδειχθεί πιο τολμηρή σε σχέση με την πρώτη θητεία της, διατηρώντας ταυτόχρονα τη μετριοπαθή εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. «Τούτο σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μακριά από συγκρουσιακές, ιδεολογικές φορτίσεις, θα πρέπει να διασταυρώνονται με την τόλμη του κοινού νου», εξηγεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητη. Οπως επισημαίνει ο κ. Λούλης, ζητείται «ένα minimum ευαισθησίας προς όλη την κοινωνία και ένα maximum ευαισθησίας προς τις ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης».
Kατά «αμετροεπών υπουργών»
Στη συνέχεια ο κ. Λούλης στρέφει τα «πυρά» του κατά υπουργών καθώς όπως επισημαίνει, «υπουργοί αμετροεπείς, αλαζονικοί, με άκριτες δηλώσεις που μερικές φορές παραπέμπουν σε απωθητικές αντιλήψεις και συμπεριφορές θα προκαλέσουν δυσανάλογη ζημία στο σύνολο της εικόνας της κυβέρνησης». «Επίσης –συμπληρώνει- οι υπουργοί οφείλουν να επιλέγουν τεχνοκρατικά επαρκείς συνεργάτες, χωρίς σκιές στο παρελθόν ή στο παρόν τους».
Αίσθηση εξάλλου προκαλεί η προειδοποίηση του κ. Λούλη ότι «πρόσθετα λάθη όπως εκείνα που σημειώθηκαν την πρώτη τετραετία θα θρυμματίσουν το ήδη ραγισμένο γυαλί της ΝΔ ως κυβερνητικής ομάδας». Υποστηρίζει μάλιστα ότι «η αποπομπή τέτοιων στελεχών επιβάλλεται να είναι άμεση, καθώς η εμπειρία δείχνει πως η ανοχή διαιωνίζει και βαθαίνει το πρόβλημα».
Eπίσης, ο σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή αφήνει αιχμές για την κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου: «Στη μάχη του 2007 υπήρχε η αίσθηση πως ο πρωθυπουργός ήταν μόνος, χωρίς ομάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακολούθως, ο κ. Λούλης αναφέρεται στη σημασία του ρόλου όσων θα επανδρώσουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, επισημαίνοντας πως τα κομματικά στελέχη θα πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα κομματικά και όχι με θέσεις διοίκησης. «Είναι το αυτονόητο. Ενα αυτονόητο που καταντά στην πράξη να είναι εξαιρετικά δύσκολο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Aπολιτική κακοφωνία διαφωνούντων»
Στο στόχαστρο του κ. Λούλη και οι διαφωνούντες κυβερνητικοί βουλευτές. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κάνει λόγο για «απολιτική κακοφωνία βουλευτών» μετά τις εκλογές «που μεμψιμοιρούν για αμιγώς προσωπικούς λόγους, είτε γιατί έχασαν είτε γιατί δεν απέκτησαν κυβερνητικές θέσεις».
Καυστικός εμφανίζεται ο κ. Λούλης και για τον τρόπο με τον οποίοο κυβερνητικά στελέχη αντιμετώπισαν την εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ. «Η δήλωση καθωσπρεπισμού των κυρίαρχων ότι χρειαζόμαστε καλύτερη αντιπολίτευση για να γίνουμε καλύτερη κυβέρνηση αποτελεί στην ουσία μια ακόμη ρητορική υποκρισία. Οι κυρίαρχοι εύχονται οι αντίπαλοί τους να είναι σε διαρκή κρίση», επισημαίνει στο βιβλίο του.
Τέλος, σημειώνει πως η ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή αναμένεται να δυσκολέψει τον πρωθυπουργό, ενώ ως ανησυχητικά στοιχεία υπογραμμίζει τη νίκη που εδράζεται υπέρμετρα στον παράγοντα ηγεσία, γεγονός που, όπως εξηγεί, την καθιστά εν δυνάμει εύθραυστη, και την ένταση της ψήφου διαμαρτυρίας και το κατά πόσο το φαινόμενο θα είναι ή όχι παροδικό.
Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»