Στην 74η θέση παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 16:59
UPD:17:01
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Στην 74η θέση παγκοσμίως «φιγουράρει» το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα αποτέλεσμα της διεθνούς κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics.

Η λίστα περιλαμβάνει συνολικά 4.320 πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκ των οποίων και 28 ελληνικά.

Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 74η θέση σε διεθνές επίπεδο, στην 11η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην 1η θέση σε ελληνικό επίπεδο.

Την «πεντάδα» των καλύτερων ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (324η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (399η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (400η θέση) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (437η θέση).

Παγκοσμίως, ως καλύτερο πανεπιστήμιο αναδεικνύεται το Χάρβαρντ, ενώ έπονται τα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ, του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, του ΜΙΤ και του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό των ετεροαναφορών του ερευνητικού έργου των καθηγητών και των ερευνητών των Ιδρυμάτων.

Πρόκειται για έναν αριθμό, ο οποίος καθορίζεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, της GoogleScholar.

Άλλωστε, η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού - ερευνητικού έργου ενός πανεπιστημίου, καθώς επικεντρώνεται στον αριθμό των άρθρων που έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά και στον αριθμό των αναφορών που έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων πανεπιστημίων.

Είναι, λοιπόν, ένας δείκτης που καταγράφει την επίδραση των ακαδημαϊκών στο αντικείμενο που μελετούν, αλλά και την επιστημονική αναγνώριση από την ακαδημαϊκή κοινότητα παγκοσμίως.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή