Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το χρυσό μακεδονικό στεφάνι

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007 12:10
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ΚΩΝ/ΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

A- A A+

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης του επαναπατρισθέντος από το Μουσείο J.P.Getty, χρυσού μακεδονικού στεφανιού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Μ. Λιάπη.

«Με μεγάλη συγκίνηση παραδίδουμε σήμερα ένα αριστούργημα της Μακεδονικής Τέχνης, της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην πατρίδα του», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Λιάπης, υπενθυμίζοντας ότι το Χρυσό Στεφάνι, εξαίρετο δείγμα μακεδονικής χρυσοχοΐας του 4ου αι. π.Χ., επαναπατρίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από το Μουσείο Ζαν Πωλ Γκετί του Λος ¶ντζελες.

«Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ είναι σαφές. Όταν τα αρχαία αντικείμενα αποκόπτονται από το ιστορικό και φυσικό τους περιβάλλον καθίστανται αντικείμενα διακοσμητικά, αποστειρωμένα.

Στόχος είναι να εκτίθενται εκεί που ανήκουν ιστορικά, έτσι ώστε να δηλώνεται ξεκάθαρα η προέλευση, η ταυτότητα και η διαχρονική τους αξία», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και υπογράμμισε ότι «η διεκδίκηση από ξένα Μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικού αρχαίου αντικείμενου, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας στο υπουργείο Πολιτισμού».

Όπως είπε ο κ. Λιάπης, τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών, ένα νομοσχέδιο με το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Προτεινόμενα για εσάς