Ένας από τους Έλληνες ολιγάρχες θεωρείται άνθρωπος του Κρεμλίνου, εξαιτίας των δεσμών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο άλλος είναι μεγιστάνας της ναυτιλίας και ιδιοκτήτης αυτοκρατορίας media. Αλλά ο πλούτος και επιρροή τους δεν σταμάτησε τον Ιβάν Σαββίδη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη να εμπλακούν σε πικρή αντιπαράθεση για το ποδόσφαιρο. Η κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών μεταφέρθηκε και στην αρένα της πολιτικής, όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρενέβη απροσδόκητα με την τροπολογία για το ποδόσφαιρο, αναφέρουν οι «FT» σε ανάλυσή τους με τίτλο «οι ολιγάρχες και το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, επικαλούμενο σύμβουλο του υπουργείου Αθλητισμού, «η νομοθεσία αποσκοπούσε στο να είναι ένας συμβιβασμός, ώστε να αποφύγει ο ΠΑΟΚ το στίγμα της αποβολής, την ώρα που ο Ολυμπακός αναδεικνύεται φαβορί να κερδίσει το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια». Όμως μόλις επτά μήνες στην εξουσία, η απόφαση δείχνει την απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να τα βάλει με τους ολιγάρχες ή να προχωρήσει σε αντιδημοφιλή μέτρα, σημειώνουν οι αναλυτές . «Δεν υπάρχει αμφιβολία αυτή απόφαση (από την αρχή Αθλητισμού) εάν υιοθετηθεί, θα έχει υψηλό πολιτικό κόστος. Οι υποστηρικτές του ΠΑΟΚ αποτελούν ισχυρή δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση απέρριψε τα ευρήματα ανεξάρτητης ρυθμιστικής επιτροπής και διευκόλυνε έναν ολιγάρχη, στέλνει ένα πολύ αποκαρδιωτικό μήνυμα», δηλώνει στους «FT» ο Άρης Χατζής, καθηγητής νομικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όπως γράφουν οι «FT», μέσω της ιδιοκτησίας των ποδοσφαιρικών ομάδων αμφότεροι οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν αυξημένη πολιτική επιρροή και κοινωνικό κύρος. Τα βίαια όμως επεισόδια έχουν «στιγματίσει» το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ υπάρχουν συχνά καταγγελίες για στήσιμο αγώνων και δωροδοκίες διαιτητών και παικτών.
Μετά την έγκριση της νομοθεσίας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησης από τις εποπτικές αρχές ποδοσφαίρου FIFA και UEFA να βοηθήσουν την Αθήνα «στη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση» το ελληνικού ποδοσφαίρου. «Αυτό σημαίνει αυστηρότερους κανόνες και διεθνή επιτήρηση. Εάν οι ομάδες δεν συμμετάσχουν σε αυτή την εξυγίανησ, τότε θα χάσουν οπαδούς και κύρος και θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αποβολής(από τη Σούπερ Λιγκ) στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών», δηλώνει.
naftemporiki.gr