Ο Κερκ Ντάγκλας, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, εμβληματική μορφή μιας χρυσής εποχής για το Χόλυγουντ, πολλές ερμηνείες του οποίου θεωρούνται κλασικές -όπως αυτή στην ταινία «Σπάρτακος» του 1960, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πέθανε χθες σε ηλικία 103 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γιος του, ο επίσης διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.
Ο θρύλος της έβδομης τέχνης είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας από τη δεκαετία του 1990 και μετά -υπέστη εγκεφαλικό το 1996 και καρδιακή προσβολή το 2001.
Γεννημένος στις 9 Δεκεμβρίου του 1916 στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης, ο Κερκ Ντάγκλας προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου χωρίς να το κερδίσει ποτέ, ενώ το 1995 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για τα 50 χρόνια παρουσίας ως δημιουργική και ηθική δύναμη στον κόσμο του κινηματογράφου.
Είχε, επίσης, βραβευτεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου με βραβείο προσφοράς στην Έβδομη Τέχνη ενώ, το 1999, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον κατέταξε στη 17η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους αστέρες όλων των εποχών.
Γιος Εβραίων μεταναστών από τη Λευκορωσία, έγινε γνωστός για το εκρηκτικό στιλ πολλών ερμηνειών του, καθώς, όπως έλεγε ο ίδιος, αποτύπωνε στη μεγάλη οθόνη ιδίως το αίσθημα της οργής και της εξέγερσης εναντίον «της αδικίας». Μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Πρωταγωνίστησε, επίσης, στην προσπάθεια να σπάσει η λεγόμενη «μαύρη λίστα» στο Χόλυγουντ -ο αποκλεισμός ηθοποιών, σκηνοθετών και σεναριογράφων επειδή συνδέονταν με το κομμουνιστικό κίνημα ή θεωρούνταν συμπαθούντες και συνοδοιπόροι τη δεκαετία του 1950. Ο ίδιος είχε εξομολογηθεί πως αισθανόταν μεγαλύτερη υπερηφάνεια γι’ αυτό, παρά για οποιονδήποτε ρόλο του.
Τις επτά δεκαετίες που διήρκησε η καριέρα του έπαιξε σε περίπου εκατό ταινίες, ανάμεσά τους στη μεταφορά του βιβλίου «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν (1954), αλλά και σε φιλμ γουέστερν, δραματικές, αστυνομικές, πολεμικές ταινίες –και, μάλιστα, πολύ συχνά στον ρόλο του σκληρού.
Ανάμεσα στις πολλές επιτυχίες του συγκαταλέγονται οι: «Αμάρτημα του Παρελθόντος» (Out of the Past, 1947), «Φλογισμένα Πάθη» (Champion, 1949), «Αστυνομική Ιστορία» (Detective Story, 1951), «Το Τελευταίο Ατού» (Ace in the Hole, 1951), «Η Ωραία και το Κτήνος» (The Bad and the Beautiful, 1952), «Οδύσσεια» (Ulysses, 1955), «Η ζωή ενός ανθρώπου» (Lust for Life, 1956), «Σταυροί στο Μέτωπο» (Paths of Glory, 1957) και «Επτά Ημέρες του Μαΐου» (Seven Days in May, 1964).
Ο γνωστότερος ρόλος του, δεν είναι άλλος από τον «Σπάρτακο» (Spartacus, 1960), ο οποίος τον καθιέρωσε ως θρύλο της Έβδομης Τέχνης. Πρόκειται για την ταινία με τις περισσότερες πωλήσεις εισιτηρίων των κινηματογραφικών στούντιο Universal, στην οποία ο Κερκ Ντάγκλας, είχε πείσει τον νεοεκλεγέντα τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, να παραστεί σε προβολή της.
Με ιδιαίτερη αδυναμία στο γυναικείο φύλο, ο Ντάγκλας είχε διάφορες κατακτήσεις αλλά ζούσε από το 1954 με την ίδια γυναίκα, την Αν Μπάιντενς, την οποία είχε συναντήσει στη Γαλλία κι έγινε η δεύτερη σύζυγός του.
«Με τεράστια θλίψη, τα αδέλφια μου και εγώ ανακοινώνουμε ότι ο Κερκ Ντάγκλας μάς άφησε σε ηλικία 103 ετών. Για τον κόσμο, ήταν ένας θρύλος, ένας ηθοποιός από την χρυσή εποχή του κινηματογράφου που έζησε όμορφα στα χρυσά του χρόνια, ένας ανθρωπιστής, η δέσμευση του οποίου στο δίκαιο και τους σκοπούς τους οποίους πίστευε έθεσαν ένα πρότυπο, από το οποίο όλοι μας εμπνευστήκαμε», γράφει στο ξεκίνημα της ανάρτησής του στο Instagram ο Μάικλ Ντάγκλας.
«Ωστόσο, για μένα και τα αδέρφια μου, τον Τζόελ και τον Πίτερ, ήταν απλά ο πατέρας, για την Κάθριν ένας υπέροχος πεθερός, για τα εγγόνια και τα δισέγγονά του ένας αγαπητός παππούς και για την γυναίκα του, Αν, ένας υπέροχος σύζυγος» συνεχίζει.
«Ο Κερκ έζησε καλά τη ζωή του και αφήνει πίσω του μια κληρονομιά στον κινηματογράφο που θα διαρκέσει στις γενιές που ακολουθούν, και μια ιστορία ως επιφανής φιλάνθρωπος που εργάστηκε με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους και να φέρει ειρήνη στον πλανήτη», προσθέτει ο Μάικλ Ντάγκλας και καταλήγει τη συγκινητική του ανάρτηση γράφοντας: «Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω με τα λόγια που του είπα στα τελευταία του γενέθλια, λόγια που θα παραμείνουν για πάντα αληθινά: Πατέρα -σε αγαπώ τόσο πολύ και είμαι τόσο περήφανος που είμαι γιος σου».
naftemporiki.gr