Αρχίζει σήμερα στη Βιέννη ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου, υπό την αιγίδα της διπλωματικής τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, ΗΠΑ).
Στην κωμόπολη Μπάντεν, 30 χιλιόμετρα από την αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη, οι αντιπροσωπείες Αλβανών και Σέρβων θα αρχίσουν συνομιλίες, κεκλεισμένων των θυρών, κατά το πρότυπο εκείνων που διεξήχθησαν το 1995 στην αεροπορική βάση Ράιτ Πάτερσον στο Ντέιτον του Οχάιο, όταν επετεύχθη η ειρηνευτική συμφωνία για τη Βοσνία.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΠΕ, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες και μέχρι να ολοκληρωθούν τα μέλη των εθνικών αντιπροσωπειών αλλά και της διπλωματικής τρόικας δεν θα προβούν σε δηλώσεις. Στις συνομιλίες του Μπάντεν, οι δύο αντιπροσωπείες εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο.
Επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ τους Αλβανούς εκπροσωπούν ο πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" ότι «η σερβική αντιπροσωπεία ήρθε στο Μπάντεν με την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση». Ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι «η Σερβία θα παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα εκφράζει τη βασική θέση για ουσιαστική αυτονομία του Κοσόβου».
Η αλβανική αντιπροσωπεία από την άλλη δηλώνει ότι «δεν θα αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από την ανεξαρτησία». Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου, μόλις έφτασε χθες στη Βιέννη, δήλωσε ότι «η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται από τη Σερβία και από το γεγονός κατά πόσο θα βρει το θάρρος να αποδεσμευτεί από το παρελθόν και να στραφεί προς το μέλλον».
Ο κ. Τσέκου επισήμανε ότι η ανακήρυξη, μονομερώς, της ανεξαρτησίας θα αποτελέσει πρόκληση που ωστόσο θα ξεπεραστεί εύκολα αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διεθνής κοινότητα υποστήριξε την ανεξαρτητοποίηση ως μοναδική λύση και σίγουρα θα αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Κόσοβο».