Βουλή: «Πέρασε» το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2020 00:05
UPD:00:08
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Με πολύ μικρές αλλαγές και προσθέσεις σε σχέση με την αρχική μορφή του ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ήδη από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, είχε τύχει γενικής αποδοχής.

Την ικανοποίησή της έχει εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο πρώην επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ενώσεων πυροσβεστών και η επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, τώρα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου από τις νομικές υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εκτελεστικές πράξεις, το αργότερο μέσα σε δυο-τρεις μήνες και να λειτουργήσει στο σύνολό του και χωρίς καμία καθυστέρηση, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία του νέου νόμου, που έχουν χαρακτηριστεί ως τομή στην αντιμετώπιση κινδύνων καταστροφών, από τους παραπάνω κύκλους και φορείς, είναι:

- Ενισχύεται η εκπαίδευση και ο εθελοντισμός, με τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στην οποία εντάσσονται η Πυροσβεστική Ακαδημία, η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.

- Δημιουργείται κάθετη δομή για όλους τους κύκλους διαχείρισης καταστροφών, με έναν εθνικό διοικητή, 13 περιφερειακούς συντονιστές και 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα, που θα διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και θα διασφαλίζουν το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

- Δημιουργείται Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, (ΕΣΚΕΔΙΚ), που διασφαλίζει τον επιχειρησιακό συντονισμό.

- Διασφαλίζεται η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με τη δημιουργία Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακού Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών και Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων.

- Καθιερώνεται κι εξασφαλίζεται διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, με την ίδρυση μόνιμου Επιστημονικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας, τη θέσπιση του ΕΚΕΔΑΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών), καθώς και τη σύσταση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Κινδύνου και Απειλών και τη χάραξη Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου και Καταστροφών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή