«Για την ώρα δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νησιά όπως έχει ζητήσει ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης, αλλά μπορεί να αναθεωρηθεί η άποψη αν κριθεί απαραίτητο» είπε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Εξαιτίας των αυξημένων ροών, είναι μεγάλος ο όγκος των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά. Προσπαθούμε να τα αποσυμφορήσουμε όχι μόνο με την προώθηση, αλλά και με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου» δήλωσε.
Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «συναντίληψη» με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, αλλά ταυτόχρονα και διαφορές σχετικά με τις κλειστές δομές και το κλείσιμο των ανοιχτών δομών. Όπως σημείωσε, οι διαδικασίες προχωρούν με βάση τον σχεδιασμό και παράλληλα ενισχύεται η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά, ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της κατάστασης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως παραμένει η αρμοδιότητα ελέγχου των συνόρων στον υφυπουργό Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Για τα πλωτά φράγματα, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι «μιλάμε για μία πιλοτική εφαρμογή ενός πλωτού φράγματος που θα εξεταστεί αν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με βάση τους στόχους που έχουμε βάλει. Αν πληρούνται οι στόχοι, θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί, για να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις που έχουμε για τη φύλαξη των συνόρων μας».
Σχετικά με τα επεισόδια στη Μόρια και κατά πόσο μπορεί να ήταν υποκινούμενα, απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα το διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές. Όπως συμπλήρωσε, «κατατέθηκε τροπολογία για τις ΜΚΟ. Εμείς θα βάλουμε τάξη στην αναρχία στην οποία υπάρχει. Στο εξής θα είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται τα μέλη και οι συνεργασίες για να υπάρχει καλύτερη εποπτεία της δράσης τους».
Η αντίδραση του περιφερειάρχη
Τη λύπη του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μόλις ενημερώθηκε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημά του για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «για να παρασχεθεί η απαιτούμενη πολύπλευρη βοήθεια», μετά και τα επεισόδια στη Λέσβο.
Επέμεινε ότι «σε Λέσβο, Χίο και Σάμο επικρατούν ασυνήθιστες, κρίσιμες, δύσκολες συνθήκες. Έχουν δημιουργηθεί ανάγκες έκτακτες και πιεστικές. Η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη και, εσχάτως, πολύ επικίνδυνη».