Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν αποδέχθηκε χθες την πρόταση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η στάση του προέδρου της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο εφόσον δεχθεί ανάλογη πρόσκληση από τον Έλληνα υπουργό – απεσταλμένο του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Νιόν και τη Γενεύη της Ελβετίας.
Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο κ. Γεραπετρίτης ενώ περιγράφει με μελανά χρώματα το σήμερα του ελληνικού ποδοσφαίρου και χρησιμοποιεί ακόμα πιο δραματικούς τόνους για το μέλλον του, προσπαθώντας να κινητοποιήσει τις «μεγάλες δυνάμεις» FIFA και UEFA, δεν κομίζει συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει, δεν προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την εξυγίανσή του, που είναι και ο στόχος, σύμφωνα με τα όσα είπε προ λίγων ημερών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Για παράδειγμα, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι διέρρευσαν τη συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη – Ντέμη Νικολαΐδη το περασμένο Σάββατο, δεν έγινε σαφές το αντικείμενό της. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι προορίζουν τον κ. Νικολαΐδη – ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου μαζί με τους Γιάννη Βαρδινογιάννη και Πέτρο Κόκκαλη αλλά κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος με τις πρώτες …αναταράξεις – για επικεφαλής κάποιας νέας επιτροπής, ούτε διευκρινίζουν αν ο κ. Νικολαΐδης θα έχει κάποιο ρόλο σε κάποιο νέο σχήμα.
«Θέλουμε να μη βγάλουμε τα χέρια μας έξω από τη φωτιά, αλλά να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι τους ανθρώπους που ξέρουν από ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να υποδείξουν εκείνοι τι μέλλει γενέσθαι» είπε ξεκάθαρα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον Real fm.
Επιβεβαίωσε δηλαδή ο κ. Πέτσας ότι στις επαφές που κάνει ο κ. Γεραπετρίτης, η κυβέρνηση δεν προτείνει κάτι συγκεκριμένο, δεν προτείνει μέτρα. Βασικός της στόχος είναι να φέρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου. Και από εκεί και πέρα, εκείνες να προτείνουν τι θα λέει το μνημόνιο για το οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, εκείνες να συμφωνήσουν τις κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των όρων και εκείνες να συμφωνήσουν και ποιος θα έχει τον εποπτεύοντα ρόλο. Αυτό όμως σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει και σήμερα που το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ήδη σε επιτήρηση και το ζητούμενο είναι τι πρόκειται να αλλάξει και το νέο θα συμφωνηθεί αν FIFA, UEFA, ΕΠΟ και Super League ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε χθες βρέθηκε στη Νιόν και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, τον Σλοβένο Αλεξάντερ Τσέφεριν, συνάντησε κι άλλα ανώτατα στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ανάμεσά τους και τον Έλληνα γενικό γραμματέα της, Θόδωρο Θεοδωρίδη. Σήμερα, προγραμματίζεται συνάντηση με ανώτατα στελέχη και της FIFA, στη Γενεύη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα συναντήσει και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζάνι Ινφαντίνο.
Αορίστως και ανεπισήμως, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για το ενδεχόμενο πιο ενεργού και πιο αποφασιστικού ρόλου της FIFA και της UEFA στο σχέδιο εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία, τουλάχιστον προς το παρόν. Επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι το κλίμα στους διαδρόμους της FIFA και της UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο μοιάζει με το κλίμα που επικρατούσε στους διαδρόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2010, λίγους μήνες πριν ο Γ. Παπανδρέου αναγκαστεί να υπογράψει το μνημόνιο.