Αϊόβα: Το κρίσιμο τεστ για τους Δημοκρατικούς και η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων

Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 09:17
UPD:10:24
REUTERS/JIM BOURG
A- A A+

Η Αϊόβα, αν και για πολλούς λόγους, κυρίως δημογραφικούς, δεν αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα, είναι ίσως το μεγαλύτερο γεγονός της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές. Η διαδικασία ανάδειξης του επικρατέστερου υποψηφίου – και στα δύο στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών – μέσω τοπικών συνελεύσεων (caucuses) ασκεί μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους και δίνει σημαντική ώθηση στους υποψηφίους, όπως συνέβη με τον Μπαράκ Ομπάμα, το 2008. Εν προκειμένω, η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν δεδομένη, οπότε τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στους Δημοκρατικούς. Μία σειρά από «ασυνέπειες» ωστόσο οδήγησαν χθες σε σημαντική καθυστέρηση των αποτελεσμάτων.

EURONEWS

Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος επιμένουν ότι δεν υπήρξε παράνομη παρέμβαση στη διαδικασία, αλλά ασυνέπειες στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ο πρώην αντιπρόεδρος και εκ των φαβορί στην κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα του κόμματος, ο Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για «μεγάλες αποτυχίες» στο σύστημα, ενώ το πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα περιμένει ακόμη αβέβαιο.

Οι ψηφοφόροι έσπευσαν σε περίπου 1.600 σχολεία, κοινοτικά κέντρα και άλλους δημόσιους χώρους στην Αϊόβα, για να δηλώσουν είτε με προφορική ψήφο είτε με γραπτή ποιον υποψήφιο προτιμούν να δουν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν μεταξύ 11 υποψηφίων, με επικρατέστερους αφενός τον Μπάιντεν και αφετέρου τον γερουσιαστή από το Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς. Σε ορισμένες περιοχές η ουρά ήταν μεγάλη. Οι πόρτες όμως έκλεισαν στις 7.00 μ.μ., ακριβώς (τοπική ώρα), με την έναρξη της διαδικασίας.

Αν και μία πολιτεία όπου η συντριπτική πλειονότητα (τουλάχιστον το 90%) των πολιτών είναι λευκοί, ενώ ο συνολικςό πληθυσμός των λευκών στις ΗΠΑ είναι το 72%, η Αϊόβα είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τους υποψηφίους. Έπειτα από περισσότερο από έναν χρόνο εκστρατείας και περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια, τα αποτελέσματα στην Αϊόβα θα δώσουν τις πρώτες απαντήσεις σε ένα κόμμα (το Δημοκρατικό), που αναζητεί εναγιωνίως τρόπους να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.  

Καθώς στη διαδικασία προβλέπονται συχνά συναντήσεις και ομιλίες, οι τοπικές αυτές συνελεύσεις ευνοούν συνήθως τους υποψηφίους που έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν τους ψηφοφόρους, να τους βγάζουν από την ησυχία του σπιτιού τους, όπως ο Μπέρνι Σάντερς.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος διεκδικούν μέχρι στιγμής τη νίκη. Όποιος παραμείνει στον αγώνα μετά τη διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 15 πολιτείες, θα αντιμετωπίσει επίσης τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος δεν συμμετέχει στις προκριματικές των μικρών πολιτειών για να επικεντρωθεί στις μεγαλύτερες, όπως η Καλιφόρνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή