Ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με τον Ερντογάν να ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 19:03
UPD:21:01
REUTERS/Zemlianichenko
A- A A+

Διογκώνεται η διαμάχη, μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, με βασικό σημείο αντιπαράθεσης τις εξελίξεις στην περιοχή της Ιντλίμπ. Πλέον, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε Συρία και Λιβύη, ωστόσο, αναλυτές τονίζουν πως δεν έχει ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή» πίσω από την οποία κρύβονται πολλά δισ. δολάρια.

Η σημερινή επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ στη βορειοδυτική Συρία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι Τούρκοι στρατιώτες, με τον Ερντογάν να τονίζει πως ο τουρκικός στρατός απάντησε στα πυρά και εξουδετέρωσε δεκάδες μέλη των καθεστωτικών δυνάμεων, καλώντας ταυτόχρονα τη Ρωσία να μη μπει στη μέση.

Την ίδια ώρα, κατά την επίσκεψη του στο Κίεβο ο Τούρκος πρόεδρος έριξε «λάδι στη φωτιά», επαναλαμβάνοντας τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Παράλληλα, χαρακτήρισε παράνομη τη ρωσική προσάρτηση και υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα την αναγνωρίσει. «Η υποστήριξή μας στην ουκρανική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα θα συνεχιστεί», τόνισε.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)

Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα να τηρηθούν οι συμφωνίες της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία). Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην Ιντλίμπ.

Όπως τονίζουν αναλυτές, η στάση της Ρωσίας στη Συρία άλλαξε μετά τη στάση της Άγκυρας στη Λιβύη με την ανοιχτή στήριξη στον Σαράτζ παρά τη διαφωνία της Μόσχας. Ο Πούτιν στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ και ουσιαστικά και στη Συρία, Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Πολλοί αναρωτιούνται για το πόσο κοντά βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών στo 2015, όταν και είχαν φθάσει στο ναδίρ, λόγω της κατάρριψης από την Άγκυρα ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Μέσα σε πέντε χρόνια Ρωσία και Τουρκία απέφυγαν την ολική ρίξη και εγκαινίασαν μια νέα εποχή με τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα με τον Turkstream και το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή Ακούγιου, αλλά και τον αμυντικό τομέα με την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, που απομάκρυναν την Άγκυρα από τη Δύση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή