Σουντές Αμάν: Ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο που οι αρχές άφησαν ελεύθερο

Προωθούσε ισλαμιστικό υλικό και προέτρεπε τη σύντροφό του να αποκεφαλίσει τους γονείς της
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 09:53
UPD:09:56
REUTERS/SIMON DAWSON
A- A A+

Προώθηση βίαιου ισλαμιστικού υλικού και προτροπή προς τη σύντροφό του να αποκεφαλίσει τους γονείς της. Με αυτές τις δύο κατηγορίες είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης περισσότερων των τριών ετών ο 20χρονος Σουντές Αμάν, ο οποίος σκόρπισε τον τρόμο χθες στο νότιο Λονδίνο, μαχαιρώνοντας τρεις ανθρώπους, για να πέσει τελικά νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Αφότου εξέτισε περίπου το μισό της ποινής του, ο Σουντές Αμάν αφέθηκε ελεύθερος από τις βρετανικές αρχές πριν από περίπου μία εβδομάδα. Την ώρα της επίθεσης στη Λεωφόρο Στρίθαμ, την οποία οι αρχές συνδέουν με την τρομοκρατία, ο δράστης βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

EURONEWS

Τον Νοέμβριο του 2018 παραδέχθηκε την ενοχή του για την κατοχή τρομοκρατικών εγγράφων και την προώθηση σχετικών δημοσιεύσεων και τον επόμενο μήνα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των τριών ετών.

Ήταν 17 ετών και ζούσε στο σπίτι με τη μητέρα του και τα μικρότερα αδέλφια του όταν άρχισε αρχικά να διαπράττει αδικήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία, σύμφωνα με τις αρχές. Η αστυνομία έλαβε γνώση των δραστηριοτήτων του τον Απρίλιο του 2018. Συνελήφθη έναν μήνα μετά στο βόρειο Λονδίνο.

Όταν η αστυνομία ερεύνησε τους υπολογιστές και το τηλέφωνό του, ανακάλυψε ότι είχε κατεβάσει υλικό σχετικά με την κατασκευή εκρηκτικών και τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Από την επικοινωνία του, προέκυψε ότι είχε συζητήσει με την οικογένειά του, τους φίλους και τη σύντροφό του τις ακραίες απόψεις του, αλλά και την επιθυμία του να πραγματοποιήσει μια επίθεση, κυρίως με μαχαίρι, σύμφωνα με τις βρετανικές αστυνομικές αρχές.  

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Σουντές Αμάν ανήρτησε μία φωτογραφία του  ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής στη Συρία τον περασμένο Οκτώβριο, και έγραψε σε μήνυμα προς τον αδελφό του ότι «το Ισλαμικό Κράτος έχει έρθει για να μείνει».

Περιέγραφε επίσης τις Γεζίντι ως σκλάβες, τις οποίες επιτρέπει το Κοράνι να βιάζονται, ενώ σε άλλο μήνυμα ενθάρρυνε τη σύντροφό του  να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ακόμη ότι είχε μοιραστεί ένα ηλεκτρονικό περιοδικό της Αλ Κάιντα με την οικογένειά του, ενώ σε συζήτηση για το σχολείο με έναν αδελφό του είχε γράψει ότι μάλλον θα αυτοπυρποληθεί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή