Κυρ. Μητσοτάκης: Τι «γυρεύει» στην Αραβική Χερσόνησο

Επενδύσεις και συμμαχίες στην ατζέντα του πρωθυπουργού
Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2020 09:26
UPD:09:49
Eurokinissi/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]


Με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Αραβική Χερσόνησο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με αυτό το ταξίδι ο πρωθυπουργός κλείνει έναν κύκλο επαφών επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά από τα ταξίδια στις ΗΠΑ και την Κίνα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι εμφανή τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και για την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Στις συναντήσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί. Άλλωστε, η οικονομική συνεργασία της Ελλάδας τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι για την ελληνική διπλωματία η βάση και για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την περίοδο που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις δύο αραβικές χώρες, θα προκύψουν πρόσθετα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην εξωστρέφεια και αγωνίζονται για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο εξαιρετικά απαιτητικό και δύσκολο περιβάλλον του διεθνούς εμπορίου και συμμετέχουν σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αραβική Χερσόνησο είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη, αλλά η προετοιμασία που έχει προηγηθεί από τις διπλωματικές υπηρεσίες περιλαμβάνει και τα ζητήματα γεωπολιτικής στην ευρύτερη περιοχή όπως και την επιθετικότητα της Τουρκίας 

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές και συναντήσεις στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan. 

Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών. 

Το βράδυ θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή