Στους δημοσιογράφους η σκυτάλη των κινητοποιήσεων

24ωρη απεργία την Τρίτη
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007 18:36
UPD:23:23

Περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σήμερα στην πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας

A- A A+

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αίτημα να αποσυρθούν οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό. Συμμετέχοντας στην απεργία, η Ν-οnline και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν θα μεταδίδουν ειδήσεις από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Τετάρτης.

Το μεσημέρι περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας περισσότερα κονδύλια για την παιδεία και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Εκτός από τους δημοσιογράφους αύριο θα απεργήσουν και οι μηχανικοί του Δημοσίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Xωρίς λεωφορεία θα μείνει για πέντε ώρες η Αθήνα την Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, καθώς οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν τη γενική τους συνέλευση. Σημειώνεται ότι ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία για τις 12 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

«Οι δημοσιογράφοι όλης της χώρας δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να παίξει πολιτικά ή άλλα παιχνίδια με του πόρους και τα αποθεματικά των ταμείων τους και το δικαίωμα ενημέρωσης του ελληνικού λαού.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) με την παρουσία των Προέδρων όλων των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών:

1. Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ως αυτοτελής έκφραση της έντονης αγανάκτησης του δημοσιογραφικού κόσμου, για την ανατροπή στα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα του κλάδου, που επιχειρεί η κυβέρνηση, με ταυτόχρονη μετωπική επίθεση σε βάρος του δικαιώματος ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

2. Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου οι δημοσιογράφοι συμμετέχουν στη γενική απεργία που πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, σε μία συνολική διαμαρτυρία κατά της αντιασφαλιστικής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εκθεμελιώνει το ασφαλιστικό σύστημα, υφαρπάζει αποθεματικά και με το πρόσχημα των ομαδοποιήσεων-ενοποιήσεων, ισοπεδώνει κατακτήσεις, ανατρέπει δικαιώματα, μειώνει συντάξεις, αυξάνει όρια ηλικίας και επιδίδεται σε μία πρωτοφανή επέλαση σε βάρος των κεκτημένων των ασφαλισμένων εργαζόμενων και συνταξιούχων.

Τον συντονισμό του αγώνα των δημοσιογράφων απέναντι στην πρωτοφανή επιδρομή αποφασίστηκε να αναλάβει επιτροπή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.ΣΥ».

Στις διαδοχικές συσκέψεις στα γραφεία της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και της Ε.Σ.Η.Ε.Α. συμμετείχαν και δημοσιογράφοι-βουλευτές, που ενημερώθηκαν για όλες τις εξελίξεις και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Οι πόροι και τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ είναι αδιαπραγμάτευτοι υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ΕΔΟΕΑΠ, ΕΣΗΕΑ ΕΣΗΕΜΘ ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΘ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/11/26/1444117.htm .

Ρουσόπουλος για ασφαλιστικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για τις προτάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό παρέπεμψε στα όσα θα ανακοινώσει σχετικά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη,ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις των βουλευτών και αν ισχύουν τα όσα ακούγονται,ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά είπε πως είναι ένα από τα θέματα, τα οποία, όπως είχε πει, θα απασχολούσαν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην επόμενη συνεδρίασή της.

Μετά από άλλη σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες,σημειώνοντας ότι κάποια από αυτές έχει δημοσιοποιηθεί,ενώ για τα όρια ηλικίας είπε ότι δεν νοείται να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη 40 ή 42 ετών.

Πρόσθεσε πως ό,τι είχε πει προεκλογικά ο πρωθυπουργός ισχύει, ενώ σε ερώτηση για τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση Μανώλη για πλήρη κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης,απάντησε πως οι θέσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν στη Βουλή και πως υπάρχει πρόγραμμα που ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση ενώ γίνεται διάλογος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε ερώτηση αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του νόμου για το ασφαλιστικό,ο κ. Ρουσόπουλος είπε:

"Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο και δεν ξέρω αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης κάτι τέτοιο.Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της ΝΔ θα ακολουθήσουν αυτό το οποίο ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προδιέγραψε στις προγραμματικές δηλώσεις. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να προχωρήσει σε αλλαγή των ρυθμίσεων για το εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης,η οποία είχε ήδη ειπωθεί από την προεκλογική περίοδο".

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση λέει «ναι» σε μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας

Η κυβέρνηση δεν προτείνει τίποτα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά από σύσκεψη με στελέχη του κόμματος για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση λέει όχι στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, στην κρατική ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του, πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως λέει ναι στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Προτεινόμενα για εσάς