Υπερψηφίστηκε το ν/σ για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 20:49
UPD:31/01/2020 00:02
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Υπερψηφίστηκε με 175 «ναι», 33 «παρών» και 80 «όχι» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, «παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

«Ενισχύουμε το πλαίσιο των στρατηγικών μας συμμαχιών. Όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες. Το επίπεδο ελληνογαλλικών σχέσεων ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Έχω τις επόμενες ημέρες να επισκεφτώ Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάριν της αντιπολίτευσης. Σας το είπα και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας ότι δεν έχω διαγνώσει καμία ουσιαστική απόκλιση στην εξωτερική μας πολιτική. Στο ταξίδι μου στην Αμερική, χρησιμοποίησα αυτή ακριβώς τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας στη χώρα στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής».

«Όλες οι συμμαχίες βασίζονται στην έννοια της προβλεψιμότητας. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε πού μας οδηγήσατε», είπε απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα».

«Ναι κ. Μητσοτάκη, εγώ ο ‘απρόβλεπτος’ ήμουν ο πρωθυπουργός μαζί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καταφέραμε να βγει η χώρα από τα μνημόνια μετά από μια 8ετή κρίση», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στον Πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι η «απρόβλεπτη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που κατάφερε, όπως σημείωσε, να φέρει τους εταίρους στο τραπέζι για να πάρει η χώρα ρύθμιση του χρέους, που κατάφερε να δημιουργήσει buffer 37 δισ., να αναβαθμίσει την αξιοπιστία και τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας με τις συμφωνίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της συμφωνίας μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία. 

Για απαράδεκτη συμφωνία την οποία ουσιαστικά πιστώνεται ο κ.Τσίπρας, έκανε λόγο στη Βουλή ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, τόνισε πως πρόκειται για μία ψευδεπίγραφη διευκόλυνση των μιλιταριστικών επιδρομών των ΗΠΑ στην περιοχή μας.

«Κοκορομαχία των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα τις κρίσιμες ώρες για τα εθνικά», κατήγγειλε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά παρεμβαίνοντας απόψε στη συζήτηση στη Βουλή. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή