Δ. Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 20:39
UPD:20:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
A- A A+

«Καταψηφίζουμε τη συμφωνία, γιατί δεν θέλουμε νέο Ιράκ, νέο Αφγανιστάν, νέα Συρία, νέα Λιβύη, νέα Γιουγκοσλαβία, νέα Υεμένη, νέα Παλαιστίνη, νέα Ουκρανία, νέα Κύπρο, νέα Ίμια, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων, νέα σφαγεία με θύματα το λαό μας και άλλους λαούς»υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ψεύτικο τον τίτλο της συμφωνίας ως αμυντικής, προσθέτοντας ότι «έρχεστε εδώ για να δικαιώσετε το "ευχαριστούμε τους Αμερικάνους" της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Σημίτη, να συνεχίσετε την αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «δεδομένοι και προβλέψιμοι για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ» και αμφότεροι δέσμιοι του δόγματος «όσο περισσότερα δίνουμε στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ τόσο καλύτερα προστατεύεται η χώρα, δόγμα το οποίο έχει χρεοκοπήσει».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η ΝΔ με συνέπεια και συνέχεια ακολουθεί την πολιτική δεκαετιών ως πιστή φίλη και εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πολιτική την οποία όμως «με συνέπεια και συνέχεια κατήγγειλαν οι αριστερές, ριζοσπαστικές δυνάμεις».

Παράλληλα, ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμία αυταπάτη πως η ΝΔ θα αλλάξει ρότα στην εξωτερική πολιτική, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που προκαλεί και το αίσθημα και τη λογική του λαού μας και των γειτονικών λαών που έχουν υποφέρει πολλά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Σχετικά με τις αιτιάσεις εναντίον του ΚΚΕ ότι η πρότασή του οδηγεί στην απομόνωση της χώρας, έθεσε το ερώτημα αν συνιστά ή όχι πραγματική απομόνωση η προμήθεια οπλικών συστημάτων βάσει των όσων υπαγορεύει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και όχι βάσει των αναγκών της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι έχει μαραζώσει η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ως «νέα εκδοχή του εφησυχασμού» την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι προϋπόθεση γι' αυτή είναι η υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όπου «η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο».

«Εμείς απευθυνόμαστε στο λαό. Δεν είναι αργά να διαχωριστεί από κόμματα, κυβερνήσεις και συμμαχίες ξένες προς τα συμφέροντά του. Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

«Για να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας με κριτήριο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και του περιβάλλοντος και όχι για τα κέρδη και τα σχέδια των ενεργειακών κολοσσών», κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή