Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται η κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας, τονίζοντας πως «η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων έξι μήνες πριν από τη λήξη της. Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η Συμφωνία ανανεώνεται έκτοτε κάθε χρόνο και αυτό δεν αλλάζει με τη νέα ρύθμιση».
«Λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι, βάσει τεχνικών διευθετήσεων είχαν, ήδη, αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας και για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα «πλεονεκτήματα» της συμφωνίας, δηλαδή, «στη συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας και ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, στη θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περίοδο που εκφράζονται σοβαρές απειλές και επεκτατικές βλέψεις από τη γείτονα».
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ζήτησε «πάγωμα» της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και να επανεξεταστούν τα δεδομένα για την έγκρισή της.
«Πλέον, για τη χώρα μας, οι σχέσεις υποτέλειας πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να γίνεται με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και εξασφάλισης όλων των εγγυήσεων που αναφέρονται στα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού», είπε ο Θοδωρής Δρίτσας και επικαλέστηκε την δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και ενώ επίκειτο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη».
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, προχώρησε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ και προετοίμασε την αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Δρίτσας επέμεινε ότι σήμερα αυτή πρέπει να «παγώσει» καθώς μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και η υπογραφή του μνημονίου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Λιβύης και την Τουρκία. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι δεδομένη ενώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απειλούνται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο», είπε ο κ. Δρίτσας.
Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είδαμε μια άλλη πραγματικότητα, δηλαδή «ένα ισχυρό όπλο της Ελλάδας, η κυβέρνηση το θυσίασε στο πλαίσιο της επιλογής της για το πώς καλλιεργούνται οι καλές σχέσεις με τους συμμάχους», είπε ο κ. Δρίτσας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει, στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ να μη γίνει δεκτό το αίτημα της άλλης πλευράς η συμφωνία για τη Σούδα να έχει 5ετή διάρκεια, αλλά να υπάρχει ετήσια ανανέωση. Επίσης, όπως είπε, είχε πετύχει στις άλλες εγκαταστάσεις, τη διοίκηση να την διατηρήσουν οι ελληνικές αρχές.
H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επεσήμανε ότι είναι λάθος επιλογή η μη ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.
Σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά τόνισε πως «στη συγκεκριμένη κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα συγκυρία δεν μπορεί να απορρίψουμε με την ψήφο μας την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Είναι λάθος να αμφισβητούνται διαχρονικές στρατηγικές συμμαχίες της χώρας».
Ωστόσο υπογράμμισε την «κακή διαπραγμάτευση» που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι ολοκλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «πρόκειται για μια συμφωνία ετεροβαρή υπέρ των ΗΠΑ». Πρόσθεσε δε πως η συμφωνία είναι «αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Με ευθύνη τους δεν εξασφαλίστηκαν όσα έπρεπε για τη χώρα».
«Δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει ούτε και σήμερα οποιεσδήποτε κυβερνήσεις κι αν πέρασαν, ελληνοαμερικάνικη αμυντική συμφωνία. Όλες οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν συμφωνίες χρησιμοποίησης του εδάφους της Ελλάδας για την πραγματοποίηση επιθετικών ιμπεριαλιστικών πολέμων. Και η Ελλάδα με όλες τις κυβερνήσεις ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται και σήμερα» είπε στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Σημείωσε ακόμα ότι «δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση που να μην στήριξε η Ελλάδα».
Η κ. Παπαρήγα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η μεγαλύτερη προετοιμασία είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα να συμμετέχει σε πόλεμο κατά των γειτονικών λαών και να αποδεχθεί συμβιβασμούς που έχουν σχέση με κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα».
Τόνισε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για την Παλαιστίνη «πρέπει να ξεσηκώσει όλους τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο τους Παλαιστίνιους διότι "χτυπάει καμπάνα" για πολλά κράτη. Η Συρία είναι ενιαίο κράτος, η Λιβύη είναι ενιαίο κράτος;».
«Λέτε ότι προετοιμαζόμαστε για πόλεμο για να επιβάλλουμε την ειρήνη. Όχι προετοιμάζεστε για να υπηρετήσετε την υπόθεση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και σήμερα και αύριο» είπε, προσθέτοντας: «Παλεύετε και για να εμποδίσετε την ουσιαστική αφύπνιση των λαών να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, των συνόρων και πάνω απ' όλα αυτοί να κάνουν κουμάντο στον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή».
«Το ότι καταψηφίζουμε είναι απολύτως ευνόητο. Το "όχι" που μπορεί να ακουστεί κι από άλλα κόμματα στη Βουλή είναι στη λογική των ανταλλαγμάτων. Το "παρών" του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το σκίσιμο των μνημονίων» κατέληξε στην ομιλία της η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, ανέφερε πως «είναι οι ΗΠΑ που καλλιέργησαν την επιθετικότητα του Ερντογάν».
«Η συμφωνία δεν ενισχύει την ασφάλεια στη χώρα μας, δεν προστατεύει τα σύνορά μας. Είναι ετεροβαρής για τη χώρα μας η συμφωνία. Δεν έχει ούτε πρόνοιες ούτε εγγυήσεις κατά της απειλής της ασφάλειας της ελληνικής κυριαρχίας», είπε η βουλευτής και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν κανένα αντάλλαγμα γι΄αυτά που παίρνουν με τη συμφωνία.
«Η Τουρκία, ως περιφερειακή υπερδύναμη, θέτει στις ΗΠΑ απαιτήσεις που οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν θέλουν να ικανοποιήσουν. Οι ΗΠΑ όμως δεν θέλουν να δυσαρεστούν την Τουρκία με την αναβαθμισμένη γεωπολιτική της θέση και το τίμημα της αμερικανοτουρκικής διαπραγμάτευσης πληρώνεται με ελληνικά έξοδα. Παράδειγμα αποτελούν τα Ίμια και οι γκρίζες ζώνες», είπε η κ. Σακοράφα και τόνισε «ο Λευκός Οίκος δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή».
Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και επέκρινε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την δολοφονία του Σουλεϊμανί, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όταν όλος ο κόσμος ζητούσε αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. «Αυτή δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού ανεξάρτητου κράτους», σχολίασε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, που τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.
Σημειώνεται πως έξω από τη Βουλή, στις 6:30, θα διαδηλώσουν ΠΑΜΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΔΥΕ, ΟΔΚΕ, σύλλογοι φοιτητών, αντιπολεμικές συλλογικότητες κι οργανώσεις του αντιιμπεριαλιστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ανάλογες διαδηλώσεις θα γίνουν το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ