Και άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχεδιάζουν να ανεγείρουν στα Σκόπια, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουτρίνσκι Βέσνικ», η κατασκευή και ανέγερση του αγάλματος προωθείται με μεγάλη μυστικότητα. Αφού παρατίθεται η διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή στο διαγωνισμό για το άγαλμα, η εφημερίδα σημειώνει: «Παραμένει αναπάντητο και το μεγίστης σημασίας ερώτημα: Είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να προβαίνουν σε ενέργειες για την υλοποίηση του σχεδίου της ανέγερσης αγάλματος του μεγαλύτερου στρατηλάτη στο κέντρο της πρωτεύουσας, όταν η διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία έχει κλιμακωθεί; Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τη μυστικότητα που τηρείται στη διαδικασία που αφορά την υλοποίηση του σχεδίου».
Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά, χθες, ακούστηκε στην Βουλή της ΠΓΔΜ, έκκληση για επαναφορά της προηγούμενης ονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων.
«Να επαναφέρουμε το προηγούμενο όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων. Μία τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε προς την ενίσχυση σχέσεων καλής γειτονίας. Να δείξουμε ότι δεν έχουμε καμία διάθεση για προκλήσεις, ούτε θέλουμε να μονοπωλούμε πράγματα και καταστάσεις. Να αποδείξουμε ότι έχουμε εποικοδομητική διάθεση», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κίρε Γκεστάκοφσκι, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.
Δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων τις προηγούμενες ημέρες, ανέφεραν ότι είναι πιθανό, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Απρίλιο στο Βουκουρέστι, η κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» που έδωσε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προ ημερών τοποθέτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι η χώρα του θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πως μόνο η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατηγόρησαν τον κ. Γκρούεφσκι ότι αναζητά άλλοθι για να δικαιολογήσει στην κοινή γνώμη ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις αναφορικά με την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και να κρύψει τις αδυναμίες της κυβέρνησής του όσον αφορά την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων.
Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, με τίτλο «Εάν αποτύχουμε στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να προβάλλουμε την Ελλάδα ως δικαιολογία», υπογραμμίζει ότι οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, προκάλεσαν ανησυχία στους διπλωματικούς κύκλους, αλλά και στην τοπική κοινή γνώμη.
Μάλιστα, η πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Η πρόσκληση για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ - κάτι που επιθυμεί η πλειοψηφία των πολιτών της - στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο του 2008 θα εξαρτηθεί μόνο από τις προσπάθειες της ίδιας της χώρας. Εάν δηλαδή οι πολιτικοί ηγέτες, στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές τους και ενωθούν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Eάν ολοκληρώσουν τις ουσιαστικές υποχρεώσεις τώρα, τα απαιτούμενα αποτελέσματα θα είναι εφικτά. Είναι στο χέρι των πολιτικών ηγετών της χώρας να υπερβούν όλα τα εμπόδια στην πορεία προς την επιτυχία. Με πολιτική ηγεσία, η οποία θα διακρίνεται για την αφοσίωσή της, την καλή θέληση και την ετοιμότητα για συμβιβασμό, η Μακεδονία μπορεί να υιοθετήσει την ουσιαστική νομοθεσία και να εφαρμόσει τους υφιστάμενους νόμους και συμφωνίες».
«Η Μακεδονία πρέπει να συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαδικασία που διεξάγεται στον ΟΗΕ υπό τον κ. Μάθιου Νίμιτς. Εάν με ειλικρινή διάθεση αφοσιωθείτε τώρα στη δουλειά, δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε τι μπορεί να οδηγήσει στην αποτυχία», καταλήγει η Αμερικανίδα πρέσβης.
Πηγή ΑΠΕ