Όλο το σχ/ν «Μέτρα για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών»

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 14:17
UPD:14:28
A- A A+

Σχέδιο Νόμου «Μέτρα για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών»

¶ρθρο 1

Σύσταση Διεύθυνσης

Συνιστάται στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) υπηρεσιακή μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης, με τίτλο «Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών», η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

¶ρθρο 2

Σκοπός

Σκοπός της Διεύθυνσης είναι η προστασία των πολιτιστικών αγαθών και η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, ιδίως με την αναζήτηση, την τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης και τη διεκδίκηση κινητών μνημείων, κατά την έννοια του ν.3028/2002 (ΦΕΚ Α' 153), τα οποία είναι προϊόντα κλοπής, υπεξαίρεσης, παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυσης (από τον βυθό θάλασσας, λίμνης ή ποταμού), ή έχουν παρανόμως διακινηθεί στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

¶ρθρο 3

Διάρθρωση και αρμοδιότητες

Η Διεύθυνση συγκροτείται από τα παρακάτω Τμήματα:

1.Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (μέχρι και το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ.), στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα που αφορούν:

α. στην τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης :

Ι. ευρημάτων παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυσης,

II. κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών μνημείων προερχομένων από την Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του ν.3028/2002, ανεξαρτήτως προέλευσης (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, χώροι λατρείας, ιδιώτες κλπ),

III. παρανόμως εισαγομένων από τρίτες χώρες ή εξαγομένων σε αυτές ή παρανόμως διακινουμένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητών μνημείων,

β. στην αναζήτηση κάθε στοιχείου που μπορεί να συμβάλει στην τεκμηρίωση απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου επί κινητών μνημείων της περιόδου αυτής, καθώς και στην εισήγηση των απαιτουμένων ενεργειών για τη διεκδίκηση και την ανάκτηση τους,

γ. στην συνδρομή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δικαστική διεκδίκηση στο εσωτερικό και εξωτερικό κινητών μνημείων, τα οποία έχουν κλαπεί ή υπεξαιρεθεί, ή είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής ή έχουν παρανόμως ανελκυθεί ή διακινηθεί.

2. Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων (από την αρχή του 5ου αιώνα μ.Χ. μέχρι και το 1830), στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα που αφορούν :

α. στην τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης :

Ι. ευρημάτων παράνομης ανασκαφής ή ανέλκυσης,

II. κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών μνημείων προερχομένων από

την Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του ν.3028/2002,

ανεξαρτήτως προέλευσης ή κυριότητας αυτών (μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι,

χώροι λατρείας, ιδιώτες κλπ.),

III. παρανόμως εισαγομένων από τρίτες χώρες ή εξαγομένων σε αυτές ή

παρανόμως διακινουμένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητών μνημείων,

β. στην αναζήτηση κάθε στοιχείου το οποίο μπορεί να συμβάλει στην τεκμηρίωση απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου επί κινητών μνημείων της περιόδου αυτής, καθώς και στην εισήγηση των απαιτουμένων ενεργειών για τη διεκδίκηση και ανάκτηση τους,

γ. στην συνδρομή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δικαστική διεκδίκηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό κινητών μνημείων, τα οποία έχουν κλαπεί ή υπεξαιρεθεί, ή είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής ή έχουν παρανόμως ανελκυθεί ή διακινηθεί.

3. Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων (από το 1831 και μετά), στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα που αφορούν:

α. στην τεκμηρίωση προέλευσης και διακίνησης :

Ι. κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών νεωτέρων μνημείων προερχομένων από την Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 του ν.3028/2002, ανεξαρτήτως προέλευσης ή κυριότητας αυτών (μουσεία, χώροι λατρείας, ιδιώτες κλπ.),

II. παρανόμως εισαγομένων από τρίτες χώρες ή εξαγομένων σε αυτές ή παρανόμως διακινουμένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινητών μνημείων,

β. στην αναζήτηση κάθε στοιχείου το οποίο μπορεί να συμβάλει στην τεκμηρίωση απαίτησης του Ελληνικού Δημοσίου επί νεωτέρων κινητών μνημείων της περιόδου αυτής, καθώς και στην εισήγηση των απαιτουμένων ενεργειών για τη διεκδίκηση και ανάκτηση τους,

γ. στη συνδρομή προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δικαστική διεκδίκηση στο εσωτερικό και το εξωτερικό κινητών μνημείων που έχουν κλαπεί ή υπεξαιρεθεί, ή είναι προϊόντα παράνομης ανασκαφής ή έχουν παρανόμως ανελκυθεί ή διακινηθεί.

4. Τμήμα Παρακολούθησης και Καταγραφής, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα που αφορούν :

α. στην τήρηση και ηλεκτρονικών αρχείων :

Ι. κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων κινητών μνημείων,

II. παράνομων ανασκαφών ή ανελκύσεων,

III. κατασχεθέντων κινητών μνημείων,

IV. προσώπων που εμπλέκονται στην παράνομη απόκτηση και διακίνηση

κινητών μνημείων,

V. προσώπων που κατέχουν ανιχνευτές μετάλλου ή άλλα όργανα

διασκόπησης για τη διερεύνηση του υπεδάφους, του βυθού ή του πυθμένα,

τηρουμένων στην παρούσα και την προηγούμενη περίπτωση των διατάξεων

περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως εκάστοτε

ισχύουν,

β. στην τήρηση αντίστοιχου φωτογραφικού αρχείου των υπό στοιχεία Ι έως III περιπτώσεων και αρχείου εντύπων της υπό στοιχείο V περίπτωσης.

γ. στην παρακολούθηση της διεθνούς αγοράς κινητών μνημείων, είτε μέσω Διαδικτύου, έντυπων καταλόγων αγοραπωλησιών, δημοπρασιών, εκθέσεων ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

δ. στην παρακολούθηση νέων αποκτημάτων από μουσεία και άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα του εξωτερικού και στη σύνταξη καταλόγων με ευρήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σε αυτά,

ε. στην αναζήτηση κάθε στοιχείου, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην τεκμηρίωση απαιτήσεων του Ελληνικού Κράτους,

στ. στην παρακολούθηση και την ενημέρωση των Κεντρικών, Περιφερειακών και Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ. σχετικά με τις τρέχουσες τιμές των κινητών μνημείων στη διεθνή και ελληνική αγορά.

5. Τμήμα Νομικής Τεκμηρίωσης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται τα θέματα που αφορούν:

α. στη νομική τεκμηρίωση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την ανάκτηση κινητών μνημείων, κλαπέντων ή υπεξαιρεθέντων, προερχομένων από παράνομη ανασκαφή ή ανέλκυση ή παρανόμως διακινηθέντων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό,

β. στη τήρηση αρχείου διεθνών, πολυμερών και διμερών συμβάσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, των διατάξεων του αντίστοιχου ισχύοντος δικαίου και της συναφούς νομολογίας των διεθνών, κοινοτικών, αλλοδαπών και Ελληνικών Δικαστηρίων.

6. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται η γραμματειακή υποστήριξη, η διαχείριση και η διεκπεραίωση των οικονομικών θεμάτων, η τήρηση του αρχείου και του πρωτοκόλλου και τα θέματα του εκτάκτου προσωπικού της Διεύθυνσης.

¶ρθρο 4

Υποχρέωση συνεργασίας και συνδρομής

1. Η Διεύθυνση, για την εκπλήρωση του σκοπού της, συνεργάζεται με τις

αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών καθώς και με τις εισαγγελικές,

τελωνειακές, διωκτικές και λοιπές αρχές και υπηρεσίες της Χώρας.

2. Οι δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου

δικαίου, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι φορείς του ευρύτερου

δημόσιου τομέα και τα αναγνωρισμένα από το κράτος μουσεία υποχρεούνται σε άμεση παροχή στοιχείων και συνδρομή στη Διεύθυνση, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήματος της.

3. Το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού υποχρεούται να παρέχει τη συνδρομή του στις διωκτικές αρχές, με εντολή της Υπηρεσίας του, και πέραν του νομίμου ωραρίου της υπηρεσίας. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την παροχή της συνδρομής αυτής.

¶ρθρο 5

Απόσπαση Προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας

Με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποσπάται στη Διεύθυνση αξιωματικός του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με βαθμό Αστυνόμου Β' ή Αστυνόμου Α', ως σύνδεσμος εξασφάλισης της συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας αυτής και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα αντιμετώπισης της αρχαιοκαπηλίας. Η διάρκεια της απόσπασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη.

¶ρθρο 6

Εισαγγελέας Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών

Στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών ορίζεται από τον Διευθύνοντα αυτήν, Εισαγγελικός λειτουργός, με τον αναπληρωτή του, αρμόδιος για την προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών, ο οποίος εποπτεύει όλη την προανακριτική διαδικασία, ασκεί την ποινική δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών επιμελείται δε την εκτέλεση των κύριων και παρεπόμενων ποινών που επιβάλλονται.

¶ρθρο 7

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

1. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού συγκροτείται εννεαμελής

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με τριετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί. Με

την ίδια απόφαση ορίζεται από τα μέλη της ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής

του. Χρέη γραμματέα ασκεί υπάλληλος της Διεύθυνσης, κατηγορίας ΠΕ

Αρχαιολόγων ή Διοικητικού, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του από

τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης. Με την ίδια απόφαση, ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής.

2.Η Επιτροπή αποτελείται από τον εκάστοτε Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, τον εκάστοτε Προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, έναν Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα συνεργάτη του Γραφείου του Υπουργού Πολιτισμού, μέλη Δ.Ε.Π. πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή από ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή από άλλους έγκριτους επιστήμονες ή από υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους ή εμπειρίας στην αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, ιστορία της τέχνης, στο δίκαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

3. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων α) παρέχει συνδρομή στη Διεύθυνση

για την επιστημονική τεκμηρίωση και την προέλευση των κινητών μνημείων

καθώς και για κάθε άλλο επιστημονικό θέμα που άπτεται του αντικειμένου της

Διεύθυνσης, β) γνωμοδοτεί για κάθε θέμα, συναφές με το έργο της

Διεύθυνσης, το οποίο παραπέμπεται στην Επιτροπή από τον Προϊστάμενο

της Διεύθυνσης.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και

Πολιτισμού ορίζεται η αμοιβή των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

¶ρθρο 8

Προσωπικό

1. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών στελεχώνεται ως ακολούθως:

α. Από το σύνολο των οργανικών θέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού διατίθενται στη Διεύθυνση σαράντα επτά (47) θέσεις, οι οποίες κατανέμονται ως εξής: είκοσι τέσσερις (24) ΠΕ Αρχαιολόγων ή ΠΕ Ιστορικών Τέχνης, τρεις (3) ΠΕ Πληροφορικής, επτά (7) ΠΕ Διοικητικού, τρεις (3) ΤΕ Πληροφορικής, έξι (6) ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού, δύο (2) ΤΕ Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών και δύο (2) ΥΕ Επιμελητών. Η ανωτέρω κατανομή θα πραγματοποιηθεί χωρίς αύξηση των ήδη υφισταμένων οργανικών θέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

β. Με πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού αυξημένων προσόντων και εξειδικευμένων γνώσεων σε γνωστικά αντικείμενα αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για τις ανάγκες της στελέχωσης της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών συνιστώνται στο Υπουργείο Πολιτισμού πέντε (5 ) θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Η στελέχωση των θέσεων του ειδικού επιστημονικού προσωπικού γίνεται ως εξής:

i. Με πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Ο καθορισμός των θέσεων που πληρούνται με σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου γίνεται με την προκήρυξη πλήρωσης των θέσεων,

ii. Με απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός κάθε φορά οριοθετείται, που έχουν τα αντίστοιχα προσόντα. Η απόσπαση ή μετάταξη γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του οικείου κατά περίπτωση Υπουργού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ. ΣΤΟ προσωπικό της περίπτωσης β' (ειδικό επιστημονικό προσωπικό) της παραγράφου 1 του παρόντος, για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούν στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης, καταβάλλονται ειδικές αποδοχές που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού.

2. α. Προϊστάμενος της Διεύθυνσης ορίζεται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων.

β. Προϊστάμενοι των Τμημάτων της Διεύθυνσης ορίζονται υπάλληλοι των εξής κατά περίπτωση κλάδων :

i. Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων : ΠΕ Αρχαιολόγων (ειδικότητας Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων).

ii. Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων : ΠΕ Αρχαιολόγων (ειδικότητας Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων).

iii. Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων: ΠΕ Ιστορικών της Τέχνης ή ΠΕ Αρχαιολόγων (ειδικότητας Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων).

iv. Τμήμα Παρακολούθησης και Καταγραφής: ΠΕ Αρχαιολόγων,

v. Τμήμα Νομικής Τεκμηρίωσης: ΠΕ Διοικητικού (πτυχιούχο

Νομικού Τμήματος).

vi. Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης: ΠΕ Διοικητικού.

¶ρθρο 9

Χορήγηση αμοιβών-Εύφημος Mνεία

1. Για τη χορήγηση των αμοιβών αυτών εγγράφονται κατ' έτος στον

Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και σε ιδιαίτερο κωδικό

αριθμό οι απαραίτητες πιστώσεις.

2. Χρηματική αμοιβή δεν καταβάλλεται όταν ο δικαιούχος έχει ήδη

αμειφθεί με βάση άλλη διάταξη για την ίδια πληροφορία.

3. Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού είναι δυνατόν να απονέμεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εύφημος μνεία σε όποιον συμβάλλει στην ανάκτηση μνημείων, ή στην πρόληψη και καταπολέμηση αδικημάτων του κεφαλαίου 9 του ν. 3028/2002, όπως εκάστοτε ισχύει.

¶ρθρο 10

Κιβδηλεία Μνημείων

Η διάταξη του άρθρου 66 του ν. 3028/2002 γίνεται παράγραφος 1 και προστίθεται παράγραφος 2, η οποία έχει ως εξής:

«2. Με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους τιμωρείται όποιος εισάγει, εξάγει, κατέχει εκμαγεία, αντίγραφα ή απομιμήματα μνημείων με σκοπό να τα διαθέσει ως γνήσια ή εν γνώσει του πιστοποιεί τα αντικείμενα αυτά ως γνήσια μέσω δηλώσεων, αξιολογήσεων, δημοσιοποιήσεων, αποτυπώσεων σε σφραγίδες ή επιγραφές ή με κάθε άλλο μέσο ή παράσταση, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Η διάθεση των ανωτέρω αντικειμένων ως γνησίων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη. Τα αντίγραφα, τα απομιμήματα και τα όργανα κατασκευής αυτών κατάσχονται και δημεύονται.»

¶ρθρο 11

Οργανωμένο Έγκλημα-Μέτρα Επιείκειας

Οι διατάξεις των άρθρων 187 παρ.1 και 187Β του Ποινικού Κώδικα εφαρμόζονται και επί κακουργημάτων, τα οποία προβλέπονται και τιμωρούνται από τη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

¶ρθρο 12 ¶ρση απορρήτου

Μετά την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του ν. 2225/1994 (ΦΕΚ Α7121) προστίθεται παράγραφος 1α ως ακολούθως :

«1α. Επιτρέπεται, επίσης, η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση των αδικημάτων που προβλέπονται από το ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ Α7153), όπως ο νόμος αυτός εκάστοτε ισχύει.»

¶ρθρο 13

Διεθνής Δικαιοδοσία Ελληνικών Δικαστηρίων-Εφαρμοστέο Δίκαιο

1. Τα Ελληνικά Δικαστήρια έχουν αποκλειστική διεθνή δικαιοδοσία να

εκδικάζουν διαφορές που αναφέρονται σε θέματα κυριότητας, νομής και

κατοχής κινητών μνημείων κατά την έννοια του ν. 3028/2002.

2. Τα Ελληνικά Δικαστήρια έχουν διεθνή δικαιοδοσία να διατάξουν κάθε

πρόσφορο ασφαλιστικό μέτρο που αποσκοπεί στη συντήρηση ή διασφάλιση

δικαιώματος που αφορά σε κινητά μνημεία κατά την έννοια του ν.3028/2002.

3. Οι διατάξεις του ν.3028/2002 εφαρμόζονται ανεξαρτήτως του εφαρμοστέου

στην ένδικη σχέση δικαίου, στην περίπτωση κατά την οποία η ένδικη σχέση

αφορά σε κινητά μνημεία κατά την έννοια του ως άνω νόμου.

4. Τα αδικήματα που προβλέπονται στις ποινικές διατάξεις του κεφαλαίου 9 του ν. 3028/2002, όπως εκάστοτε ισχύει, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους ακόμη και στην περίπτωση που η εγκληματική δραστηριότητα έλαβε χώρα στην αλλοδαπή.

¶ρθρο 14

Συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής

Α) Συγκροτείται Διυπουργική Επιτροπή για τον συντονισμό των πολιτικών επί θεμάτων προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία θα αποτελείται από τους:

1) Υπουργό Πολιτισμού ως πρόεδρο, με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού.

2) Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξης.

3) Υπουργό Δικαιοσύνης ως μέλος, με αναπληρωτή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Β) Η Επιτροπή συγκαλείται από τον πρόεδρό της και συνέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο παρέχει και την αναγκαία γραμματειακή υποστήριξη.

¶ρθρο 15

Έναρξη λειτουργίας της Διεύθυνσης

1. Η έναρξη λειτουργίας της Διεύθυνσης ορίζεται με απόφαση του

Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της

Κυβερνήσεως.

2. Από συστάσεως της Διεύθυνσης και μέχρι τη στελέχωσή της, παύουν να ισχύουν οι αντίστοιχες αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών.

3. Η νέα Διεύθυνση συνεργάζεται και ενημερώνεται με στοιχεία που της παρέχει η Διεύθυνση Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η οποία προβαίνει στις διοικητικές ενέργειες που σχετίζονται με θέματα κλοπής και κατάσχεσης κινητών μνημείων. Συνεργάζεται ομοίως με την Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλόγων και τις αρμόδιες κατά τόπον Εφορείες Αρχαιοτήτων όποτε αυτό απαιτηθεί.

4. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού που

ορίζει την έναρξη της νέας Διεύθυνσης τροποποιούνται ή καταργούνται οι κατωτέρω διατάξεις:

α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 10 του π.δ.191/2003 (ΦΕΚ Α' 146) αναδιατυπώνεται ως εξής: « 2. Τμήμα μη Δημοσίων Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών, Αρχαιοπωλείων, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται θέματα που αφορούν: ».

β. Η περίπτωση η' της παρ. 2 του άρθρου 10 του π.δ.191/2003 καταργείται.

γ. Η περίπτωση 2 της παραγράφου 5 του άρθρου 44 του π.δ.191/2003 αντικαθίσταται ως εξής: «2) Τμήμα Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται θέματα σχετικά με την εκπόνηση και εφαρμογή μουσειολογικών και μουσειογραφικών μελετών, την έκθεση των αρχαιολογικών αντικειμένων στα Μουσεία και Συλλογές αρμοδιότητας της κάθε Εφορείας, καθώς και τη διαχείριση και εν γένει τάξη και ευπρέπεια των εν λόγω μουσείων και την επιστημονική μελέτη των συναφών ζητημάτων, τη χορήγηση άδειας μελέτης αρχαίων αντικειμένων εντός των Μουσείων και των Συλλογών, τη δίωξη της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διακίνησης αρχαίων σε συνεργασία με την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, την άδεια εξαγωγής μη προστατευομένων από τη νομοθεσία αντικειμένων, τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την παρουσίαση αρχαιολογικών, περιοδικών ή μονίμων εκθέσεων, σε συνεργασία με την Κεντρική Υπηρεσία, τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την παρουσίαση αρχαιολογικών περιοδικών εκθέσεων, προγραμμάτων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων σε ειδικούς χώρους, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σε σχολικούς χώρους, με σκοπό την ενίσχυση του κοινωνικού ή παιδευτικού ρόλου των μουσείων και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, και την εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών, καθώς και τη χορήγηση αδειών ελευθέρας εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία».

δ. Η περίπτωση γ' της παραγράφου 2 του άρθρου 47 του π.δ. 191/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

« γ) Τμήμα Αρχείου Αρχαίων, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η τήρηση του φωτογραφικού αρχείου της Εφορείας και του αρχείου αρχαιοπωλών, συλλεκτών και ιδιωτών κατόχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002».

ε. Το πρώτο εδάφιο του άρθρου 3 του π.δ. 133/1998 (ΦΕΚ Α' 106) αντικαθίσταται ως εξής:

«Αρμόδια κεντρική αρχή του ελληνικού δημοσίου για την εφαρμογή του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει τις εξής αρμοδιότητες:»

στ. Η διάταξη της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 3 του άρθρου 36 του ν.3028/2002 αντικαθίσταται ως εξής : «ζ. η επάρκεια του προϋπολογισμού και του προγράμματος ανασκαφής, συντήρησης και δημοσίευσης των ευρημάτων, καθώς και οι πηγές χρηματοδότησης της ανασκαφής».

¶ρθρο 16 Εξουσιοδότηση

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού μπορούν να ρυθμίζονται θέματα μεταφοράς αρχείων μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς και σχέσεων της Διευθύνσεως με τις λοιπές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

¶ρθρο 17

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ε Ι Δ Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Η

(άρθρο 75 παρ. 3 του Συντάγματος)

Επί του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών»

Από τις διατάξεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου προκαλείται ετήσια δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού:

- για την αμοιβή των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από τα οριζόμενα στην προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα υπερβεί τα 77.292 ευρώ.

- για την κάλυψη των επιπλέον λειτουργικών εξόδων της συνιστώμενης υπηρεσίας, ύψους 5.000 ευρώ περίπου.

- για τις αποδοχές του ειδικού Επιστημονικού προσωπικού, το ύψος των οποίων εξαρτάται από τα οριζόμενα στην προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, καθώς και από των αριθμό των εν λόγω υπαλλήλων που δεν θα προέλθουν από μετατάξεις από τον Δημόσιο Τομέα. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα υπερβεί τα 134.000 ευρώ.

- για την καταβολή των επιδομάτων θέσης στον Διευθυντή και τους Προϊσταμένους Τμημάτων της συνιστώμενης Διεύθυνσης υπολογιζόμενη σε 6.240 ευρώ.

- για την χορήγηση χρηματικής αμοιβής σε όποιον συμβάλλει στην ανάκτηση μνημείων ή την καταστολή των ποινικών αδικημάτων του κεφαλαίου 9 του Ν. 3028/2002, εξαρτώμενη από τα οριζόμενα στην προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού, καθώς και τον αριθμό των υποθέσεων που θα ανακύψουν.

Οι ανωτέρω δαπάνες θα αντιμετωπισθούν από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή